Nyheter

SV: Feilrapporterte om sikkerhet

Solberg sa i fjor at sikringsarbeidet for justissektoren var i mål. Det avviste politidirektøren under gårsdagens høring. – Svært alvorlig, mener Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

OSLO  20180827.
Torgeir Knag Fylkesnes (SV)  og Politidirektør Odd Reidar Humlegård  (t.v.) åpen høring i Stortingets kontroll-og konstitusjonskomite  i riksrevisjonens undersøkelse av oppfølging av objektsikring.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det var feil å rapportere at sikringsarbeidet var i mål, men feilen ble overtolket av statsministeren, innrømmet politidirektør Odd Reidar Humlegård på gårsdagens etterlengtede høring om objektsikkerhet i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Under høringen i fjor sa at Solberg at dette også gjaldt hele justissektoren, ikke bare politiets sikringsstyrker.

LES OGSÅ: Mener regjeringen sminket sannheten

– Feilinformert

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i kontrollkomiteen synes det er svært vanskelig å forstå hvordan feilinformasjonen kunne leve videre fra 2014, og videre til statsminister Erna Solberg (H) som gjentok dette på forrige høring i 2017.

– Det er Justisdepartementet og justisministeren som første aktør som har feilinformert samtidig som de har visst at dette var feil. Det må ha vært krevende å være politidirektør Humlegård. Men hvorfor har han ikke bare gått ut offentlig og sagt at dette var feil? Han har jo et ansvar overfor Stortinget, presiserer Fylkesnes, som mener den tidligere rapporteringen har vært en villfarelse.

LES OGSÅ: Avkreves ærlige svar om terrorsikring

Mistillit

Svarene som kom fram under høringen kan påvirke tillitten til Solberg-regjeringen – og i verste fall fellen den dersom opposisjonen mener regjeringssjefen og statsrådene ikke har gitt gode nok svar og har misledet Stortinget.

Dette er ikke først og fremst en teknisk diskusjon. Saken handler om grunnleggende sikkerhet for norske borgere, presiserte leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen (Ap) mandag.

– I ytterste konsekvens handler dette om vann i springen og lys i pære, sa han.

LES OGSÅ: Sp har lite lyst på regjeringskrise

Avfeide kritikk

Allerede i 2014 rapporterte Politidirektoratet med såkalt grønt lys at arbeidet med å lage et samlet planverk for bruk av politiets sikringsstyrker var i mål.

Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) avfeiede all kritikk under høringen i går og sa at han ikke på noe tidspunkt har feilinformert Stortinget om arbeidet med terrorsikring.

– Jeg oppga rett informasjon om tilstanden i forslag til statsbudsjettet, parerte Amundsen.

Han ble hardt presset av kontrollkomiteen om hvordan Solberg kunne si feil under høringen sist, når departementet selv hadde mottatt informasjonen, og hvorfor han ikke rettet opp i inntrykket. Amundsen unngikk å svare på spørsmålet, også overfor mediene som grillet ham i går etter høringen.

Fylkesnes mener det ut fra høringen med Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Forsvaret, politi at det er helt klart at Solberg har feilinformert Stortinget.

– Det sa Humlegård også. Det kan være en misforståelse som er årsaken, men jeg finner det vanskelig å tro at hun ikke visste noe om dette her.

Nøkterne

Under høringen mente regjeringspartiene Høyre og Frp at det nok var naturlig at sikringsarbeidet tok tid. De hevdet at planene var for ambisiøse, noe politidirektør Humlegård bekreftet.

Mens SV på sin side, i regi av Fylkesnes, utfordret mest under høringen, var både KrF og Ap inne på temaet om «grønt lys», men forholdt seg nøkterne under høringen.

Både politidirektør Humlegård og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen avviste Riksrevisjonens konklusjon om at politiet og Forsvaret har en uklar forståelse av sikkerhetsinstruksen, noe som kan føre til misforståelser mellom Forsvaret og politiet.

– Det er en del ting vi må granske. Hvilken analyse har forsvarssjefen lagt til grunn når han kan si at vi har en form for grunnsikring, men man følger ikke loven, undret Fylkesnes.

Lukket høring

Det er ennå ikke avklart når den skriftlige innstillingen etter gårsdagens høring kommer. Komiteen tar stilling til hvorvidt det også blir en lukket høring senere.

Kontrollkomiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) sa mandag at det kan bli nødvendig å følge opp høringen om terrorsikring med en ny høring som går for lukkede dører. Selve behandlingen av saken skjer etter at Stortinget åpner i oktober.

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter