Nyheter

Avkreves ærlige svar om terrorsikring

– Vi kan ikke leve med at grunnsikringen ikke er i tråd med sikkerhetsloven, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan. Han mener regjeringen Solberg ikke har prioritert befolkningens sikkerhet høyt nok.

– Hvis terror skjer, så berører det alle. Det er en dypt prinsipiell sak som handler om styresmaktenes evne til å levere på det som er statens kjerneoppgaver. Nemlig det at vi har en stat for å beskytte innbyggerne. Vi har et urmotiv for å organisere oss i det kollektive fellesskapet, sier valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger.

Høring

Statsministeren, forsvarsministeren og justisministeren er alle innkalt til åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget mandag. Den vil handle om Riksrevisjonens rapport fra juni, den femte rapporten om objektsikring eller terrorsikring i Norge.

Der konkluderer Riksrevisjonen med at sikringen er sterkt mangelfull og at situasjonen er «svært alvorlig». Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med.

Mistillit

Verken SV, KrF eller Ap utelukker mistillit mot Solberg-regjeringen hvis regjeringssjefen og statsrådene ikke gir gode nok svar i terrorhøringen. Men slik Vårt Land skrev forrige uke, framstår Sp mer betenkt. Det har allerede vært to høringer, en åpen og en lukket, i saken.

KrFs Hans Fredrik Grøvan i kontroll- og konstitusjonskomiteen, forventer at regjeringen gir Stortinget et fullstendig og ærlig bilde av situasjonen under høringen. Grøvan som er den eneste i kontrollkomiteen som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten, har tidligere sagt at han mener statsminister Erna Solberg (H) «sminket» sikkerhetssituasjonen før valget i fjor.

– Vi kan ikke leve med at grunnsikring av viktige objekter ikke er i tråd med sikkerhetslovens bestemmelser. Konsekvensene ved et angrep kan bli svært alvorlige. Dette handler også om at planer må være på plass, og at alle aktører må kjenne sin rolle og funksjon dersom noe skjer, presiserer Grøvan overfor Vårt Land.

LES ANALYSE: Maktspill uten Sp-lyst

– Uklokt

Objekter som skal terrorsikres er blant annet infrastruktur, datasentraler, matforsyning. I tillegg til bygninger som Slottet, Stortinget og militære installasjoner.

Riksrevisjon viser også til at regjeringen har fått til forbedringer, men Grøvan påpeker at det ikke må bli en avledning og et argument for at beredskapen er blitt bedre.

– Det har vært en helhetlig innsats for beredskap, men det endrer likevel ikke Riksrevisjonens konklusjon. Jeg synes at det virker som om regjeringen ikke har prioritert dette høyt nok. Jeg undrer meg over at de ikke har gitt dette mer oppmerksomhet, sier han.

Grøvan er kritisk til at regjeringen har sagt at de vil utsette frist for terrorsikring i Forsvaret til 2025, uten å spørre Stortinget.

– Det er en svært uklok måte å forholde seg til Stortinget på. De burde ha sørget for politisk ryggdekning.

Tillitt

Valgforsker Svein Erik Tuastad mener terrorsikringen har like stor politisk sprengkraft i sentrum som i distriktene.

– Spørsmål om landets sikkerhet er noe som gjelder hver enkelt av oss – uavhengig av hvor vi bor. Denne saken handler om folks tillit til staten. Saken er uavklart. Vi vet ikke lenger om Solberg-regjeringen har oppfylt Stortingets forventninger i sine rapporteringer.

Han mener fordelen med KrF i denne saken er at de inntar en nøytral posisjon, slik at de kan orientere seg om hva som er moralsk riktig. Det gir partiet en sterk troverdighet, ifølge Tuastad.

– De får vist seg på en ikke-klam, religiøs måte. Som et parti som forvalter et overordnet perspektiv. Paradoksalt nok kan denne saken vise hvorfor norsk politikk kan trenge KrF.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter