Nyheter

Tror på trosfrihetsgruppa

Mens Abid Raja får pris for sin internasjonale innsats for trosfrihet, har parlamentarikergruppa for trosfrihet lite å vise til.

Gruppas leder, Abid Raja (V), har likefullt klokketro på at den tre år gamle parlamentarikergruppa for trosfrihet har vært, og vil være, viktig:

– I Norge står kristendemokrater, liberalister, sosialister og liberalere samlet om tros- og livssynsfriheten. Det er en veldig styrke å kunne si det når jeg er i utlandet. Det er uvanlig og blir lagt merke til. Det gjør det lettere å komme med klare anbefalinger, sier Venstres visestortingspresident til Vårt Land.

LES OGSÅ: Parlamentarikergruppe for trosfrihet dannet

Internasjonalt

Torsdag var det duket for oppstartsmøte for den nye stortingsperioden. Hva kan den fortsatt ferske gruppa vise til av resultater?

For å svare på dette, må man forstå den internasjonale sammenhengen gruppa inngår i, mener Abid Raja.

Den norske parlamentarikergruppa gruppa inngår i et internasjonalt nettverk av folkevalgte med det catchy navnet «International Panel of Parliamentarians for Freedom of Religion or Belief» (IPPFORB).

Nettverket ble stiftet i november 2014 da 30 folkevalgte fra hele verden møttes i Oslo og underskrev en erklæring der de forpliktet seg til å jobbe og samarbeide for tros- og livssynsfrihet. Alle ble oppfordret til å danne egne nasjonale grupper. Nå er den norske bare én av mange.

Abid Raja var blant initiativtakerne og har en sentral rolle i det internasjonale arbeidet. På tre år har nettverket vokst til å omfatte om lag 250 folkevalgte fra over 70 land.

I november ble det kjent at Raja belønnes med en pris for sitt bidrag til etableringen av nettverket. Prisen deles ut amerikanske International Religious Liberty Association (IRLA) i Washington D.C. 22. mai. IRLA springer ut av Adventistkirken og jobber for trosfrihet.

LES OGSÅ: Slik gikk parlamentarikergruppas første møte

Lite aktivitet

De folkevalgte i parlamentarikergruppa har derimot ikke vært særlig aktive til nå, erfarer Vårt Land fra en kilde.

Årsaken skal være arbeidsbelastningen. Skal trosfrihetsarbeid få prioritet i en hektisk stortingshverdag, behøves en ildsjel eller to som drar de andre med seg på ulike initiativ. Abid Rajas innsats har gått mest på det internasjonale nettverket, ifølge kilden.

– Vi hadde ganske grei aktivitet i forrige periode, synes derimot Raja selv.

Han sier enkeltrepresentanter var med på brev fra det internasjonale nettverket og bidro til å ta opp temaet i Stortinget. Raja tror på økt aktivitet fremover.

På oppstartsmøtet torsdag avla Raja rapport om det internasjonale nettverkets virksomhet.

– At nettverket har vokst seg så stort, viser styrken ved parlamentarikergrupper. Det er ikke alt regjeringer kan målbære. Folkevalgte står derimot friere, sier Raja til Vårt Land, og peker på Norges forhold til Kina som et eksempel.

LES OGSÅ: – Religion har vikeplikt

Frigitte fanger

Dette var også budskapet fra Ed Brown på møtet. Han koordinerer nettverkets arbeid på vegne av Helsingforskomiteen og mener arbeidsformen gir resultater:

– Vi kan vise til i hvert fall tre tilfeller der brev fra folkevalgte i nettverket har ført til at fanger ble løslatt før ferdigsonet dom, sier han til Vårt Land.

Et brev fra folkevalgte i en rekke land, er rett og slett vanskelig å overse, mener Brown.

Også avsender har noe å si, ifølge ham. En representant fra Brasil lykkes for eksempel med å få til en dialog med den nordkoreanske ambassaden i sitt land. Det ville vært umulig for en folkevalgt fra «imperialistiske» USA å få til det samme, mener Brown:

– Norske folkevalgte kunne spilt en slik rolle hvis de var med på flere brev.

Brown viser videre til at delegasjoner fra nettverket har vært på turer til Myanmar og Nepal, og ser muligheter for bevegelse i Nepal. Den regionale parlamentarikergruppa for Latin-Amerika har på sin side engasjert seg sterkt for en trosfrihetsresolusjon fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter