Nyheter

Får praktisere igjen – men ikke i Bergen

I februar ble fader Johannes suspendert fra sin stilling. Nå har kirkeledelsen i Paris omgjort vedtaket.

Det siste året har det vært store knuter på tråden mellom den ortodokse kirken i Norge og bispedømmet den er underlagt i Paris. Konflikten toppet seg i februar, da erkebiskop Jean i Paris suspenderte fader Johannes fra sin stilling.

– Begrunnelsen for suspensjonen var for tynn, sier fader Johannes Johansen.

Johansen tok turen til bispedømmets sete i Paris like før påske, for å få en avklaring på konflikten som oppsto i forbindelse med utnevnelsen av to nye prester i Bergen og Oslo. I Paris møtte han et tribunal på fem personer som gikk gjennom de siste månedenes hendelser.

De tre hovedanklagene som lå til grunn for suspensjonen var at Johansen skal ha forrettet i Bergen i februar, til tross for at erkebiskopen hadde bedt ham la være. Han skal heller ikke ha nevnt erkebiskopen ved navn i forbønnen, og han skal ha opptrådt ukollegialt mot de to nyutnevnte prestene, Olav Lerseth og Theodor Svane.

Halv seier

Selv om han har fått jobben tilbake, står vedtaket om at Johansen ikke får forrette for menighetens medlemmer i Bergen, fortsatt ved lag.

– Erkebiskop Jean har opptrådt uforstandig ved å opprette en ny, selvstendig menighet i Bergen, helt uten å ta hensyn til medlemmenes ønsker eller behov. Medlemmene i kirkeforeningen i Bergen ønsker fortsatt å være en integrert del av Den hellige Nikolai menighet i Oslo, sier han.

Theodor Svane, som er utnevnt av erkebiskopen til å være prest for en ny ortodoks menighet i Bergen, har til nå ikke ønsket å uttale seg. Det har heller ikke lykkes Vårt Land å komme i kontakt med kirkeledelsen i Paris.

Flertallet i menighetens generalforsamling besluttet i midten av januar å forlate foreningen av menigheter i Vest-Europa i den russiske tradisjonen som ledes av erkebiskop Jean av Charioupoulis.

Utmeldingen omfatter hele Den Hellige Nikolais menighet med rundt 1200 tilhørere i Norge, som er fordelt på forskjellige grupper rundt om i landet. Begrunnelsen deres er at menigheten oppfatter erkebiskopens oppførsel som egenrådig og inkonsekvent.

LES MER: Prest: – Kirkene for «hvite»

Utmattelseskrig

– Kirkeledelsen i Paris bedriver utmattelseskrig, sier daglig leder i kirkeforeningen i Bergen, Sturla Olsen.

– Det virker som erkebiskopen tror at bare vi står uten vår egen prest og skriftefar i Bergen lenge nok, så vil vi melde overgang til Theodor Svanes menighet. Men det vil ikke skje. Så vidt meg bekjent har kun tre medlemmer byttet over, fortsetter han.

Menigheten Den Hellige Nikolai står dermed uten tilknytning til noen av bispedømmene som administrerer de russisk ortodokse menighetene i Europa inntil videre. For kirkeforeningen i Bergen sin del betyr det at de nå kun har forenklede gudstjenester uten liturgi.

Erkebiskop Jean i Paris har nylig lagt ut et brev på nettsidene til bispedømmet der han annonserer at han kommer på besøk til Norge den 22. mai.

– Det gir ikke helt mening å besøke oss når vi ikke lenger er underlagt dem, sier Olsen.

– Men jeg tror nok at det vil bli en ordning om ikke så lenge, sier han.

Johannes Johansen bekrefter at Den hellige Nikolai menighet jobber med å søke om innlemmelse i et annet bispedømme, men at det er det enkelte bispedømme som sitter på den endelige avgjørelsen.

– Vi er på saken. De fleste av våre medlemmer har russisk opprinnelse, så det mest nærliggende er at vi blir tilknyttet bispedømmet i Moskva, alternativt de bulgarske, serbiske eller greske metropolittdømmene, sier Johansen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter