Nyheter

Prest sendt ut i kulden av biskopen

En av de mest profilerte ortodokse prestene i Norge, fader Johannes, er suspendert av erkebiskopen. Menigheten støtter presten sin og vil bytte kirketilknytning.

Mandag forkynte fader Johannes Johansen på Facebook-siden til Hellige Nikolai menighet at han er suspendert. I samme melding skriver han at menigheten har «meldt seg» ut av bispedømmet de ligger under.

Suspensjonen er et foreløpig klimaks i en omfattende konflikt mellom fader Johannes og menigheten på den ene siden, og andre prester og erkebiskopen i Paris på den andre siden.

Vårt Land har fått tilgang på suspensjonsbrevet. Der skriver erkebiskop Jean at fader Johannes ikke får holde gudstjeneste, utføre sakramenter, velsigne medlemmer, bære presteklær eller kors. Han må også «snarest» møte i bispedømmets disiplinærkomité. Der risikerer han å miste kappe og krage.

Den hellige Nikolai-menighet er med sine nesten 1.000 registrerte medlemmer en av de største ortodokse menighetene i Norge. De fleste norske konvertittene tilhører denne menigheten. Fader Johannes har vært synlig i Kirke-Norge, blant annet som representant for de ortodokse kirkene i Norges Kristne Råd.

LES OGSÅ: Serbisk-ortodoks får støtte av traumeekspert

– Ulydig

Brevet fra erkebiskopen lister opp tre punkter til suspensjonen: Fader Johannes har nektet to prester å feire gudstjeneste i menigheten, han skal ha utelatt erkebiskopen fra kirkebønnen og han har mot biskopens ordre holdt gudstjenester i Bergen.

Etter det Vårt Land forstår, er situasjonen i Bergen et hovedstridsspørmål mellom presten og biskopen. Hellige Nikolai menighet har omfattet hele Norge og fader Johannes har i 25 år månedlig reist fra Østlandet for å betjene kirkemedlemmene i Bergensområdet.

I sommer innsatte erkebiskopen en ny prest for å virke i Bergen. Det er uenighet om dennes posisjon i menigheten som har tilspisset konflikten. Mens erkebiskopen har ment at man skal ha en egen menighet i Bergen, har fader Johannes og medlemmene ønsket at den nyutdannede presten skal være underlagt ham. Fader Johannes fortsatte derfor å ha månedlige gudstjenester i Bergen.

– Jeg hadde først skriftlig tillatelse til å fortsette med de månedelige gudstjenestene. Denne ble trukket tilbake uten at jeg ble informert. Og nå blir jeg anklaget for å være ulydig. Det er uprofesjonelt, sier fader Johannes som også avviser at han droppet sjefen sin i kirkebønnen.

Langvarig

Vårt Land har ikke fått tak i erkebispedømmet i Paris, men norske kilder som støtter suspensjonen forteller at bispedømmet har gjennomført grundige undersøkelser og har hatt samtaler med alle partene over lenger tid. De samme kildene forteller at fader Johannes lenge har vært vanskelig å samarbeide med og at dette nå kulminerer på grunn av uenigheten om situasjonen i Bergen.

Dette avviser fader Johannes:

– Menigheten har aldri hatt problemer med ledelsen. De som sier jeg har vært problematisk får forklare hva de mener med det.

LES OGSÅ: Mener bråk om kirkerom truer enhet

– Baktalelser

Han betrakter anklagene i suspensjonsbrevet som skyggeanklager og retter kraftig skyts mot dem han mener motarbeider ham:

«Dette er resultat av lang tids baktalelser og motarbeidelse og undergraving fra noen forhenværende medlemmer i menigheten. Mennesker som oppnådde sin nåværende status som prester og kantor gjennom hjelp av forskjellig karakter, inklusive årelang økonomisk bistand nettopp fra meg og vår menighet! Det har lært meg en lekse: Jo mer du hjelper en person, desto sikrere er det at han blir din fiende senere», skriver han i Facebook-posten.

Han bekrefter at han nekter å feire gudstjeneste med de to prestene han er i konflikt med, men mener han er i sin fulle rett.

– Jeg avventer nå situasjonen. Det er ikke jeg som har startet dette, så nå får vi se hvordan de andre vil fullføre saken, sier fader Johannes.

Menighetsstøtte

– Vi støtter helt og fullt fader Johannes. Han har gjort en fantastisk jobb. Uten hans arbeid ville det ortodokse nærværet i Norge vært utrolig svekket, sier Torstein Tollefsen som sitter i menighetsrådet for Nikolai-menigheten.

Han forteller at årsaken til at de nå bryter med erkebispedømmet i Paris, er at de er utsatt for løftebrudd fra biskopen.

– De har ikke tatt kontakt med oss for å finne en løsning. Her har de manøvrert over hodene på fader Johannes og oss andre medlemmer, sier han.

Menigheten ønsker nå å knytte seg til en annen ortodoks kirkegren. Om menigheten faktisk kan frasi seg sin biskop er det også strid om. Mens en prest både må ha fribrev fra sin gamle biskop og anerkjennelse fra sin nye, mener menigheten at de er i en særposisjon på grunn av sin historie.

Menigheten var i utgangspunktet en eksilmenighet for de som flyktet fra Den russiske revolusjon. Den og andre tilsvarende menigheter ble underlagt bispedømmet i Paris og er mer selvstendige enn menighetene som ligger under de nasjonale kirkene (se faktaboks).

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med presten i Bergen og erkebispedømmet i Paris uten hell.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter