Nyheter

Parkerer samboerfritak

Frps finansminister Siv Jensen parkerer SVs ønske om å endre en bilavgift for samboere.

Når det kommer til forskjellen mellom ektefelle-regler og samboer-regler, kan disse bare endres av Stortinget, opplyser statsråden som holder stram styring på mange av statens viktigste avgifter, bilavgiftene.

Det er SVs ferske stortingsrepresentant Arne Nævra som vil kjøre dagens samboerregler til den evige parkeringsplassen:

– Vil regjeringen endre forskrift om omregistreringsavgift slik at også samboende kan få avgiftsfri omregistrering av kjøretøy på lik linje med ektefeller, lyder det skriftlige spørsmålet han har sendt til finansminister Siv Jensen (Frp).

Kostnad

Tingmann Nevra utdyper:

– Ifølge forskrift om omregistrering paragraf 6 får ektefeller avgiftsfritak ved omregistrering på ektefelle. Samboende har ikke samme mulighet til avgiftsfri omregistrering. For et samboende par hvor begge bilene står registrert på én person blir det dermed store kostnader ved å overføre én av bilene til den andre i husholdningen. Gifte slipper denne kostnaden ifølge forskriften. Problemstillingen er aktuell for flere, for eksempel i Oslo hvor det kun er mulig å få ett beboerparkeringsbevis per person.

Fritak

Finansminister Jensen opplyser i svaret at Nevra har helt rett: Etter Stortingets vedtak om omregistreringsavgift paragraf 2, første ledd bokstav b, er omregistrering av kjøretøy til ektefelle fritatt for avgift.

– Fritaket er nærmere regulert i forskrift omregistreringsavgift § 6, hvor det blant annet fremgår at ekteskapet må dokumenteres gjennom vigselsattest. Dersom omregistreringen skjer i forbindelse med separasjon, skilsmisse eller dødsfall, kan forholdet også dokumenteres gjennom bevilling/dom for separasjon/skilsmisse eller dødsattest. Som ektefeller regnes også registrerte partnere etter ekteskapsloven.

Planlegging

Så forklarer avgiftsministeren at staten forskjellsbehandler gifte og samboende – men at det er et smutthull, om man planlegger bilkjøpet godt:

– Det er ikke noe tilsvarende fritak for omregistrering på samboer. Samboere vil imidlertid kunne unngå avgift ved senere overføringer dem imellom ved å registrere kjøretøyet på begge personer når kjøretøyet kjøpes. Sletting av medeier regnes ikke som omregistrering, og utløses derfor ikke avgift dersom kjøretøyet senere «overføres» til en av eierne.

Enkelt

Så parkerer Frp-Jensen SV og Nevras ønske om likestilling av samlivsformer når det kommer til avgiftsfritak:

– Dagens rettstilstand må ses på bakgrunn av at samboerforhold ikke lar seg dokumentere i samme grad som ekteskap. Omregistreringsavgiften har i sin nåværende form eksistert siden 1978. Avgiften må være dokumentert innbetalt før omregistreringen gjennomføres. Avgiften er forutsatt å være enkel å administrere som en over- disk avgift. Omregistreringen foretas av de lokale trafikkstasjonene, som også skal vurdere fritakene. Årlig skjer det i underkant av 600.000 avgiftspliktige omregistreringer. Et slikt omfang understreker viktigheten av å ha enkle regler.

Regler

Jensen understreker at en «generell likestilling av ektefeller og samboere i omregistreringsavgiften må vurderes i lys av utviklingen ellers i forholdet mellom ektefelle-regler og samboer-regler».

– Dette er til løpende vurdering. Et eventuelt fritak for overføringer mellom samboere må for øvrig vedtas av Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter