Nyheter

HEF: Politi bør gå med dødsbud

Folk som ikke er kristne bør slippe å få en prest på døra med dødsbudskap, mener Kristin Mile i Human-Etisk Forbund.

– Folk som ikke er religiøse, eller tilhører en annen tro, kan oppleve det som et overgrep eller en utilbørlig handling at en prest kommer med dødsbudskap, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF).

Hun vet om flere som reagerer på at prester går med dødsbudskap til mennesker som ikke tror.

LES MER: Prester med budsbud truet 

Politiet

Å bringe dødsbudskap bør være noe politiet gjør, mener hun. At det er prester som fremdeles gjør det, ser hun på som en tradisjon som knytter seg til at kirken har hatt en offentlig rolle i samfunnet.

– Hvorfor skal akkurat politiet gjøre det?

– Fordi de er offentlige tjenestemenn som handler på vegne av myndighetene. Spørsmålet er heller hvorfor presten skal gjøre det. Det er mer naturlig å peke på at politiet har oppgaven, sier Mile.

Kompetanse

– Prestelærer Sjur Isaksen mener prester blir bedt om det fordi de har kompetanse til å møte kriser og snakke med mennesker om det eksistensielle rundt sorg og død. Har han feil?

– Jeg sier ikke det. Kritikken går ikke på prestens kompetanse, men hva presten fremstår som. Politiet kan skaffe seg kompetansen, om de trenger den. Enkelte steder går politiet med dødsbudskap, og da regner jeg med at de har den kompetansen de trenger, sier Kristin Mile.

LES OGSÅ:

HEF får tyn for konfirmasjonsreklame

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er nyhetsleder i Vårt Land. Har du nyhetstips, send mail til kjell.kvamme@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter