Nyheter

Neste ut er frikirkene

Debatten om samliv har endret Den norske kirke. Snart kommer den til en frikirke nær deg.

Denne helgen fikk Åpen folkekirke gjennomslag i Kirkemøtet for sitt forslag om vigsel for likekjønnede. 75 prosent stemte ja. Det er ikke mange år siden den nesten var utenkelig. Men samfunnet og tiden forandrer seg. Det samme gjør alle kirkesamfunn som har kontakt med sine omgivelser.

Også pave Frans har tatt noen store steg de siste årene. I tillegg til å begynne på en skikkelig opprydding i Vatikanets ukultur, har Den katolske kirkes overhode overraskende pekt på en ny måte å møte grupper som tidligere har vært utenfor det gode selskap, som skilte, gjengifte og homofile.

LES MER: Han var utestengt fra nattverden i seks år - nå gir paven ham lov

Teologi ikke statiske størrelser

– Ingen kan bli fordømt for alltid, skriver paven i nye retningslinjer som ble offentliggjort fredag. Det kan virke som om han ønsker å bevege kirken­ i ­retning av generelt å åpne nattverdsbordet for skilte katolikker­ som har giftet seg på nytt uten å få det tidligere ekteskapet annullert. Samboere bør ønskes­ velkommen og «rettledes, tålmodig og­ ­diskret», ­skriver paven. Homofile bør respekteres, sier han, men fastholder­ kirkens motstand mot ­homofile partnerskap og ­ekteskap.

Vi er vitne til større og mindre bevegelser i både Den norske og Den katolske kirke. Det kirkelige livet­ og teologien har aldri vært statiske størrelser, nei, det er et fellesskap som skal finne ny vei midt i det samfunnet det befinner seg i. Alle, også kirken, må forholde seg til samfunnets strukturer.

LES ALF GJØSUND: «Kanskje flere av dem som tapte burde melde seg ut?»

Frikirker må komme etter

Frikirkeligheten i Norge har på mange måter sluppet unna en del av de store debattene. Den har hvilt litt i skyggen av at Den norske kirke har ridd de største bølgene. Riktignok har det fra sidelinjen blitt skrevet og presisert hva som oppfattes som rett og galt. Men det kommer en ny tid der de mindre trossamfunnene må ta mange av de samlivsetiske spørsmålene inn over seg på nytt.

Den bølgen som kommer til å skylle innover frikirkeligheten de neste årene, er uunngåelig. Spørsmålet er om det blir en ødeleggende tsunami, eller om det blir en bølge som kan rense og fornye. Jeg spår ikke utfallet, men det er å stikke hodet i sanden å tro at bølgen ikke er her allerede.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter