Nyheter

Sylvi-trøbbel for Ap-Jonas

ANALYSE: For første gang siden asylstrømmen ble stridssak nummer én, rømmer tusenvis av Ap-velgere direkte til «Listhaug-Frp».

Ap er månedens store taper på Norstats partibarometer for Vårt Land, med en tilbakegang på 2,3 prosentpoeng. Aps reise fra et nivå over 40 prosent i fjor vår til lave 31,2 nå, har mye handlet om at partiets egne har havnet i sofaen.

Vårt Land har gjennomgått bakgrunnstall fra tiden etter at Ap-leder Jonas Gahr Støre på landsmøtet talte varmt for ekstra kvoteflyktninger.

Det fikk han pepper for fra Frp. Men med unntak av en antydning i november, viser ikke bakgrunnsmaterialet noen lekkasje direkte fra Ap til Frp. Og det selv om Ap i denne perioden er blitt 10 prosentpoeng mindre.

LES OGSÅ: Erna frir – Hareide har nøkkelmakten

Springer lekk

Men nå lekker det kraftig: Nær 30.000 Ap-velgere fra forrige måned velger seg heller Frp. Det skjer i en periode der Sylvi Listhaugs innstramminger har dominert den politiske debatten – og påståtte «Vingle-Ap» har forsøkt å slå tilbake.

Nettopp Frp er selve gallupvinneren denne måneden, med en fremgang på 2,5 prosentpoeng. Men partiet dumpet hele 4,6 prosentpoeng forrige måling og dermed tyder mye på at vi nå ser en korreksjon oppover.

Frps landing på 17,1 prosent er et nivå flere byråer har målt partiet på etter nyttår. Det er mobilisering av usikre og fangsten fra Ap som akkurat nå løfter partiet etter uker med «Listhaug-debatt».

LES OGSÅ: Sveiset overraskende nytt samarbeid i Nydalen

Vippe-Hareide

Selv om Høyre bare går minimalt frem, har de to blå partiene en samlet oppslutning som bare er 0,1 prosent lavere enn valgresultatet i 2013. Sammen ville Høyre/Frp fått 78 mandater – og mangler 7 på flertall.

Nettopp 78 er også det antallet stortingsmandater som Ap, Sp og SV ville fått i sum på Norstats måling. I et slikt bilde stiger Knut Arild Hareide og KrF frem som vippemakten i politikken.

For når Venstre – for tredje måned på rad – havner under sperregrensen er nemlig Solberg-regjeringen helt avhengig av KrFs støtte for å overleve. På motsatt side er Ap-leder Jonas Gahr Støre også prisgitt KrF for å kunne overta.

LES OGSÅ: Snart trenger ikke Venstre samarbeidsavtalen

SVs muskler

Det er SVs merkbare vekst og plassering godt over sperregrensen som gir Støre-alternativet et lite håp. For en måned siden sa SV nei takk til å være en del av en rødgrønn regjering, men garanterer likefullt for Støre som statsminister.

Vi må tilbake til mars 2013 for å finne bedre notering for SV. Lojaliteten er blitt klart høyere og de henter velgere fra alle partier minus Høyre, Venstre og Frp.

Senterpartiet styrker seg også denne måneden. Med fremgang på 1,4 prosentpoeng er partiet tilbake på det 6-prosents nivået det hadde i fjor høst. Sp har nå Norges mest lojale velgere.

LES OGSÅ: Her er forrige gallup

Gul tilbakegang

Verre er tilstanden hos sentrumskollega KrF. Selv om Hareide-partiet er i nøkkelrollen til å avgjøre maktspillet, scorer det ikke høyere enn 4,9. Bare tre ganger det siste året har partiet ligget under 5 prosent i oppslutning.

Hareide har markert seg mot Listhaugs opptreden og utspill, og har ikke fått noen motreaksjon i form av lekkasje til Frp. Snarere rømmer KrFs velgere nok en gang til partier til venstre for dem selv.

Bare to andre ganger etter valget har KrF og det andre av regjeringens støttepartier – Venstre – hatt så lav samlet oppslutning som nå.

Grønn stopp

For Miljøpartiet De Grønne (MDG) begynner det å tegne seg et tristere bilde. Etter valget har ikke MDG vært over sperregrensen på Norstat-målingen vår siden før lokalvalget.

Gjennom oppturen til partiet hentet MDG ikke minst velgere fra Ap, SV og Venstre. Selv om MDG mistet oppslutning, viser bakgrunnstall fra i høst at partiet klarte å holde på disse gruppene. Nå er også dette tilsiget tørket inn.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter