Nyheter

Vil vi savne klovnen Sepp Blatter?

Fredag forsvinner endelig Sepp Blatter fra fotballmanesjen etter 18 år som president. Det kan gå fra vondt til verre.

Det beste med en krise er at ting kan bli bedre etterpå.

Slik forestiller de fleste seg at det vil bli også i Det internasjonale fotballforbundet, når FIFA fredag velger sin nye president.

For kan det egentlig bli verre enn å ha en president som er suspendert i åtte år for korrupsjon?

Del av kulturen

Svaret er dessverre ikke så opplagt som det burde være. Listen over de fem kandidatene som stiller til valg inneholder ingen navn som representerer et brudd med fortiden.

Tvert i mot: Fire av de fem sitter fra før i posisjoner i FIFA, og har vært en del av den kulturen som har fått blomstre under Blatter.

Dessuten er de 207 delegatene (205 menn og 2 kvinner) som skal velge ny president den samme forsamlingen som valgte å fornye tilliten til Blatter sist sommer, til tross for at de visste at mannen forlengst hadde passert både aldersgrensen og en rekke grenser av mer etisk karakter.

LES MER: «De har ødelagt sportens uskyld»

Kaster skygger

Internasjonale aviser holder sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (50) fra Bahrain, president i det asiatiske fotballforbundet, for å være storfavoritt til å bli ny president.

Hans eneste reelle utfordrer antas å være sveitseren Gianni Infantino (46), som har fått fem millioner kroner fra UEFA til å drive valgkamp.

Infantino har siden 2009 vært generalsekretær i UEFA, der han har vært president Michel Platinis høyre hånd. Når Platini i fjor høst ble suspendert fra fotballen for åtte år på grunn av korrupsjon, kaster dette også skygger over Infantino.

Kampfiksing

Mannen Norge har tenkt å stemme på er dessuten knyttet til kampfiksing i den greske ligaen, der UEFA har holdt sin hånd over Olympiakos-eieren Evangelos Marinakis.

Ifølge den greske påtalemakten skal Marinakis lede en kriminell organisasjon som har både spillere, trenere, dommere, politikere og ansatte i det greske fotballforbundet på lønningslisten. Penger har han nok av, etter at Olympiakos har vunnet ligaen fem år på rad og kvalifisert seg til Mesterligaen, noe som gir 150 millioner kroner i klubbkassa årlig.

I en samtale med den norske bloggeren Andreas Selliaas forsvarer Gianni Infantino seg med at UEFA ikke kan gripe inn så lenge saken er under etterforskning i Hellas.

Infantio snakker i stedet gjerne om at han ønsker å utvide fotball-VM til 40 lag. Dette må anses som hans gulrot til delegatene på FIFA-kongressen. Hvis Infantino vinner, så øker også Norges sjanse til å komme til VM. Men er det bra for fotballen? Er ikke VM stort nok og dyrt nok allerede?

LES MER: «Nikes slagord blir nå forbundet med å ta snarveier til målet»

Tortur av spillere

Skulle Infantino tape for sjeik Salman i kampen om FIFA-tronen, slik innsiderne tror, vil han kanskje i stedet rykke inn som president i UEFA, som er uten fungerende president.

Sjeik Salman er presidentkandidaten som kan gi Sepp Blatters ettermæle et uventet oppsving. Bahreins institutt for menneskerettigheter og demokrati (Bird) skrev allerede i fjor vinter et brev til FIFA der de påpekte at Salman som landets fotballpresident systematisk forfulgte og mishandlet spillere som var aktive i de fredelige demonstrasjonene under den arabiske våren i 2011.

Seks spillere på landslaget skal ha blitt arrestert og torturert, og mer en 150 idrettsutøvere ble fengslet, etter direktiv fra en regjeringsoppnevnt komite, ledet av sjeik Salman. Flere fotballspillere ble hengt ut som landsforrædere.

Hvem bryr seg?

Men FIFAs etiske komité har altså likevel godkjent Salman som presidentkandidat.

Hvorfor skal da vi andre bry oss? Kan ikke disse korrupte dressgubbene og de overbetalte stjernespillerne få styre med sitt?

Problemet er at fotballens grunnplan ikke klarer å kaste sine ledere. De 250 millioner aktive fotballspillerne i verden er passive gisler for egne ledere som altfor ofte stemmer for det bestående for å sikre egne posisjoner.

Det må en politisk opinion til utenfor idretten for å skape endring. Først når de største sponsorene trekker seg, tror jeg at folk som Blatter vil skjønne tegningen.

Imens er det fritt fram for å tegne, slik bildet på denne siden viser.

Her kan du diskutere denne kommentaren og FIFA

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter