Nyheter

Fæle menn

Er det bare frykten for konsekvensene som gjør at jeg ikke tafser på kvinner når sjansen byr seg?

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Det er ikke fordi de er muslimer eller arabere at menn forgrep seg på kvinner i Köln og Stockholm. Det er fordi er menn. Dette var i korthet budskapet fra Harald Eia på nrk.ytring.

Eia har en observasjon de fleste vil være enig i: Det er vanskelig å tenke seg flokker av kvinner som trakasserer forbipasserende menn. Kvinner oppfører seg ikke slik. Kjønn har noe med saken å gjøre.

LES MER: – Også hvite menn tafser

Mørke drifter

Men én grov generalisering blir ikke bedre av å erstattes av en annen. Eia påstår at «alle menn har innebygd mørke drifter som gjør at vi vil ta oss til rette tafse, klå og undertrykke kvinner, om vi ikke skremmes eller tvinges fra det». Er vi så ille?

Mennesket består også av mørke drifter. Vi er ikke bare gode på bunnen. Men er det bare tvang som hindrer oss i å følge driftene? Det Freud kalte «Das Unbehagen in der kultur» er kanskje en form for tvang, men det er i så fall en tvang som også kommer innenfra. Kulturen får oss til å oppføre oss ordentlig selv om faren for å bli tatt er minimal.

LES OGSÅ: «Det er på tide med en ryddesjau i holdningene til våre egne unge menn»

Kultur

Derfor er problemet tross alt kultur. En kultur som aksepterer eller ufarliggjør overgrep mot kvinner, skaper hva den nevner. Det gjelder for eksempel norsk russekultur. Eller kulturen som kan oppstå i gjenger av tenåringsgutter – enten de er norske eller afghanske. Det finnes ikke én muslimsk eller arabisk kultur. Det finnes tydeligvis noen versjoner som nedvurderer kvinnen så mye at det åpner for overgrep. Men det betyr ikke at enhver muslimsk mann er en potensiell overgriper, like lite som enhver mann er det.

LES OGSÅ: – Gutter opplever det som ok å ta jenter i skrittet

Respekt

Jeg tror alle menn innerst inne vet at det er galt å forgripe seg på kvinner. Vi ønsker å oppføre oss slik at vi kan ha respekt for oss selv. Det forutsetter at vi også har respekt for andre. Det er den viktigste grunnen til at vi ikke forgriper oss, selv i situasjoner der vi kunne ha gjort det uten å bli oppdaget eller straffet for det.

LES OGSÅ: Frykter at Köln-vold var organisert og koordinert

Har vi ikke respekt for kvinner, kan vi ikke ha respekt for oss selv. Det må guttene lære av oss menn. I alle kulturer.

LES OGSÅ: «Islam må reformeres for å gi kvinner samme status som menn»

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug har i en årrekke vært en av Vårt Land profiler, som redaktør og journalist, og er nå tilknyttet avisen som kommentator.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter