Nyheter

«Ned på kne lille luremus»

Strofen over er fra en russesang. Vokst ut av de «norske verdiene» vi vil verne mot undertrykkende religiøse mannskulturer.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Overgrepsmeldinger tikket inn til politiet i Køln etter en nyttårsaften der kvinner ble seksuelt trakassert av gjenger med unge menn, med arabisk og muslimsk bakgrunn.

Heldigvis har en rekke samfunnstopper over hele Europa reagert med avsky.

Det er interessant å merke seg at ytterste høyre, som aldri har stått i front for å kreve likestilling, nærmest har fått en feministisk oppvåkning. Nå betegner flere av disse miljøene likestilling som en sentral «norske verdi».

Uansett er det uhyre viktig at det reageres tydelig og tøft. Unge menn som kommer til Tyskland, Sverige eller Norge må forstå at dette er uakseptabel adferd og kan være straffbart. Dessuten er det viktig å få avklart om det var koordinert.

Norsk forebygging

Det er også viktig å fortsette med det vi gjør som fungerer. Andre land ser nå til norske voldtektsforebyggende kurs. TV 2 fortalte torsdag om en eritreisk asylsøker som endret holdninger til kvinner etter innføring i norsk likestilling. Kurset bør bli obligatorisk for unge menn som kommer til Norge.

Men opplæringen av innvandrere er åpenbart ikke nok. Selv om vi er stolte av norske verdier, er denne typen kvinnediskriminerende holdninger og handlinger ikke noe nytt i vår kultur.

Utbredt kultur

Dette kom tydelig fram i forbindelse med kampanjen #JegHarOpplevd i 2015, der kvinner fortalte om overgrep, voldtekter, og seksuell trakassering. Kampanjen avdekket en ekkel og utbredt ukultur midt i blant oss.

Det samme kommer til syne i den årlige russefeiringen: I sanger som blir laget på bestilling fra russen selv, beskrives jenter gjennomgående som «luremus» og «horer». Jenter blir framstilt som sexobjekter, men gutta får rollen som handlende subjekter med makt.

Slik lyder et knippe strofer fra et utvalg av de mest populære russesangene i 2015. Jeg velger å gjengi dem, fordi det er et poeng at de er så grove og kvinnefiendtlige:

«Fullstappa horehus»

«Spør meg hva jeg vil ha. Svarer «et knull» (..). I kveld er det lov å være hore». «Kom bli med ned på kne lille luremus. Tar deg med til et fullstappa horehus» og «Frøken bli med inn og still deg opp i rekka. Med alle hundre horene som Storebjørn har mekka (...). Jenta var litt fattig, men vi pulte likevel (ÆSJ!)»

LES MER: Ingen skal behøve å leve med sexpreik som rammer eget kjønn

Flere representanter for russen forsvarte teksten som en del av en humorkultur. For mange av oss er det vanskelig å forstå hva som gjør dette morsomt. Men det alvorlige er at russen selv nekter å ta inn over seg at holdninger og handlinger ofte henger sammen. Den samme russekulturen der jenter blir omtalt «luremus» og «horer» – står hvert år for en rekke voldtekter. 12. mai 2015 kunne TV2 melde om fire anmeldte voldtekter på en helg.

Kan ha vært 40 voldtekter

En undersøkelse gjort av Nasjonal kunnskapssenter for vold og traumatisert stress viser at ni av ti som opplever voldtekt ikke anmelder forbrytelsen. Kanskje litt omtrentlig, men om man legger forskningen til grunn, kombinert med de anmeldte voldtektene kan fjorårets store russhelg ha ført til mer enn 40 voldtekter.

En anonym jente skrev dette i på Kvinneguiden i april 2015: «I år er jeg russ, og jeg er for det første redd for å bli voldtatt. (...) Jeg er også redd for at andre skal bli voldtatt. (...) Og at ingen skal reagere».

LES MER: «Islam må reformeres for å gi kvinner lik status som menn»

Norske verdier

Når vi ser på de norske voldtektstallene og omfanget av trakassering av kvinner, får den positivt bruken av begrepet «norske verdier» – i denne sammenhengen – en litt underlig klang.

Hvis man følger den offentlige debatten i Norge, kan man få inntrykk av at norske mannskulturer og verdier står i motsetning til muslimske. Men dette bildet er åpenbart altfor enkelt. Til tross for at vi i har kommet langt når det gjelder likestilling, har vi i likhet med andre europeiske land og USA stygge voldtektsstatistikker og vår andel av kvinnetrakassering.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Kvinner i det hindu-dominerte India har de siste årene også vært plaget av voldtektsbølger. Til tross for at majoriteten av muslimske land og kulturer har en lang vei å gå før de har reelle likestilling – er det dessverre slik: Når det gjelder trakassering og voldtekter – er de langt fra alene.

LES MER: «Feminisme engasjerer ikke det store flertallet av kristne menn», skriver Alf Gjøsund

Ryddesjau

I den opphetete europeiske debatten om hendelsene i Køln har et viktig moment forsvunnet: Skal vi makte å ta et oppgjør med grumsete mannstradisjoner hos vår nye landsmenn, må vi også kreve en ryddesjau i holdningene til våre egne unge menn.

Først da kan vi lykkes.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter