Nyheter

Like barn

Alle vet det: Skal man spille ball, må man operere med samme regler. Derfor liker disse gutta å leke med hverandre.

I helgen har vi sett Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) gjenvelge sin president i en farse der alle motkandidatene til slutt trakk seg.

Dagen etter at 79 år gamle Sepp Blatter fikk forlenget sin presidenttid fra 17 til 21 år, kom en begeistret reaksjon fra Moskva:

«Putin uttrykker at han er sikker på at Blatters erfaring, profesjonalitet og høye autoritetsnivå vil sørge for å øke fotballens popularitet ytterligere», sa en talsmann for den russiske regjeringen.

Ytre fiender

Legg merke til Putins bruk av uttrykket «høye autoritetsnivå». Slik kan det formuleres når en diktator beundrer en kollega for hans dyktige maktspill.

Det er slett ikke vanskelig å forstå at Putin føler et slektskap med Blatter. Begge har forlenget sin egen presidenttid ved å omgjøre lover og regler. Begge anklages for å beskytte korrupsjon. Begge er forfengelige. Begge trives godt med å ha ytre fiender.

Russland er neste arrangør av VM i fotball om tre år. Da FBI arresterte en rekke FIFA-topper sist uke, uttalte Putin at dette var USAs forsøk på å ta VM fra Russland.

På samme måte argumenterte Blatter med at Europa og USA ville ødelegge FIFA. Derfor fikk han nok en gang de afrikanske og asiatiske stemmene.

LES KOMMENTAR OM BLATTER: «Gudfaren»

Jagerfly

Ved tildeling av VM for 2018 forandret FIFA reglene slik at de kunne tildele VM i 2022 i samme slengen. Dette åpnet for en pakkeløsning der Russland og Qatar kunne drive lobbyarbeid sammen. Alliansen sparte ikke på pengebruken, og også vestlige land lot seg påvirke.

Den velinformerte sportsbloggeren og tidligere forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Andreas Selliaas, skriver at Qatar lovet å kjøpe jagerfly av Frankrike, dersom president Nicholas Sarkozy kunne få sin landsmann Michel Platini til å stemme for Qatar. Og Platini er ikke hvem som helst, han er president i det i Det europeiske fotballforbundet, hvor Norge er ett av 54 medlemmer.

LES KOMMENTAR OM NORGE OG FIFA: «Nordmenn uten baller»

Diktaturer

Både FIFA og Den internasjonale olympiske komité (IOK) opptrer etter samme mønster. De forvalter enorme formuer basert på inntektene fra gigantarrangementer som VM og OL, der arrangørlandene tar seg av utgiftssiden.

Dette gjør at diktaturer snart er de eneste nasjoner som egner seg for å være vertskap. De har det «fortrinn» at de kan bruke penger uten å spørre folket. De forstår seg også på unntakslover og ser gjennom fingrene med brudd på menneskerettighetene.

Da Sør-Afrika fikk arrangere VM, innførte FIFA 57 unntakslover i landet. Mesterskapet ble for øvrig 18 ganger dyrere enn budsjettert.

I VM i Brasil la FIFA inn som forutsetning at de skulle ha skattefritak for de 15 milliardene de overførte til Sveits. IOK har i flere tiår gjort det samme. Før OL i London fikk de politikernes velsignelse til å tappe arrangøren for 30 milliarder kroner.

LES KOMMENTAR: «Zepp Blatter fortsetter. Det er blatterlig»

Gigantomani

Dette kan FIFA og IOK gjøre fordi de har makt til det. De dikterer arrangørlandene så lenge det er kamp om å få være arrangør.

I Russland og Qatar pågår nå en anleggsutbygging som er nesten like gigantomanisk som før OL i Sotsji (333 milliarder). Den russiske pengebruken har faktisk vært så ekstrem at FIFA har gått inn og advart. Sjefen for det russiske fotballforbundet fikk søndag sparken fordi han er ute av stand til å betjene gjelden. Bare lønnen til landslagstrener Fabio Capello beløp seg til 70 millioner kroner i året.

I Qatar mangler det ikke penger. Spektakulære VM-baner bygges nå av slavearbeidere fra Nepal, India og Sri Lanka. Mange av dem er fratatt passene sine, de jobber 14-timersdager i 50 graders hete og flere rapporterer at de ikke får lønnen sin.

Ifølge Det internasjonale transportarbeiderforbundet dør det en fremmedarbeider annenhver dag under disse byggearbeidene. Amnesty har reist kritikk og LO har sendt brev – men FIFA sier at dette ikke er deres ansvar. Dette selv om FIFA altså har lagt VM til et land hvor sharia-lover tillater både slavearbeid og offentlig pisking og steining.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skal være stolte

At Qatar også er for varmt for å spille fotball, gjør at VM kanskje må gå om vinteren. Dette er blitt en hodepine for FIFA, og det viser hvor lite de sportslige hensynene betyr når maktspillet utøves.

Norske politikere skal være stolte av at de skrinla planene om EM i fotball i Norge i 2016 og OL i Oslo i 2022. Det er ikke mye vi får gjort, men vi kan i det minste si nei til å finansiere denne galskapen.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter