Nyheter

Starter spillopprør i Stortinget

KrF og Ap fremmer omfattende fellesforslag for å stoppe blåblå endringer av norsk spillpolitikk.

Irritasjonen i KrF og Aps rekker over det de kaller bitvis liberalisering av norsk spillpolitikk, får de to partiene til å innlede politisk samarbeid mot Thorhild Widvey.

Sammen fremmer eks-statsråd Rigmor Aasrud (Ap) og KrFs Geir Jørgen Bekkevold et fellesforslag i åtte punkter for å få regjeringen til å bremse opp.

– Nå har regjeringen fremmet så mange enkeltsaker som underminerer dagens spillpolitikk at det ikke lenger henger på greip, sier Aasrud.

Den frustrasjonen har også KrFs Bekkevold:

– Vi har fått noen drypp hele tiden: Åpning for poker, privat poker, fem nye lotterier – alt uten at du får noen tilgang til den helhetlige tenkningen i norsk spillpolitikk, sier Bekkevold, som i likhet med Aasrud sitter i Stortingets familie- og kulturkomité.

LES OGSÅ: Spillreklame for én million om dagen

Spillavhengighet

Begge er bekymret for at enerettsmodellen til Norsk Tipping kan bli underminert. I forrige uke sparket dessuten kulturminister Widvey både styreleder Lars Sponheim og andre ut fra Norsk Tippings styre.

Både Aasrud og Bekkevold frykter ikke minst at åpning for nye spill kan underminere langvarig politisk kamp for tiltak mot spillavhengighet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

KrF-talsmannen etterlyser en stortingsmelding på feltet. For i regjeringserklæringen fra de blåblå ser han ingen helhet i formuleringene.

– Når ikke regjeringen tar ansvar for dette, får heller KrF og Ap invitere til helhetlig debatt. Hva tenker eksempelvis regjeringen om spillavhengighet? Hvordan harmoniserer det å åpne for enda flere spill med målet om at færre skal bli avhengige? spør Bekkevold.

LES OGSÅ: Kasta pokerkorta - frykta omdømmetap

Ap+KrF

Aasrud opplyser at de to partiene sammen har arbeidet med skissen til stortingsforslag en tid. Det er første gang de gjør felles front på et slikt felt.

– I dagens situasjon med mye avhengighet og nye spill, burde regjeringen heller gjort det motsatte: Strammet politikken inn, forklarer Aasrud overfor Vårt Land.

De blåblå leder en mindretallsregjering. Akkurat nå betyr det at om også Venstre vipper ned på deler av Ap og KrFs forslag, så kan de blåblå bli tvunget i kne. Bekkevold tipper nemlig på støtte, både fra Sp og SV også.

– At Ap er enige med KrF her er kjempebra. Det kommer til å forplikte Ap også politisk på dette feltet fremover, sier Bekkevold.

LES OGSÅ: Avviser Widveys lotteriforslag

Bremse-listen

Dette er noe av det som Aasrud og Bekkevold foreslår at Stortinget skal vedta:

• Videreføre og styrke enerettsmodellen til Norsk Tipping. Avklare status til andre lotterier.

• Ikke etablere nye store lotterier utenfor tippenøkkelen.

• Regjeringen bør ikke innføre en ny lisensordning for pengespill som åpner for utenlandske spillselskaper.

• Sikre at Norsk Tippings spill faktisk bidrar til en ansvarlig og solidarisk spillpolitikk.

• Be regjeringen vurdere innføring av spillkort og registrering knyttet til alle digitale spill.

• Iverksette tiltak mot utenlandsk internettrafikk på spillområdet.

• Hindre reklame for ulovlige spill på norske kanaler, gjennom den såkalte «omgåelsesparagrafen».

• Be regjeringen vurdere et tak for administrasjons- og markedsføringsutgifter. Det kan sikre at overskudd fra spill i sin helhet går til frivillige og humanitære formål.

LES OGSÅ: Pokerpengar frå NM til skatte­paradis

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter