Nyheter

Black Friday

Så gjør vi så når vi drar visakort, drar visakort, drar visakort, tidlig en fredagsmorgen.

Jeg reiste fra USA i starten av forrige uke, og fikk dessverre og heldigvis ikke med meg amerikanernes flotteste og verste tradisjon, Thanksgiving og Black Friday.

Thanksgiving-tradisjonen oppsto i den amerikanske sivilisasjonens krybbe. Mange av de europeiske emigrantene var protestanter som bare ett århundre tidligere hadde avskaffet de fleste av katolikkenes helligdager. Puritanerne gikk ekstra langt og noen mente sågar at selv ikke julen og påsken skulle være hellige. Thanksgiving oppsto som et substitutt, en dag da bøndene feiret og takket Herren for jordens grøde. Var det uår, ble festen erstattet med faste.

I dag er Thanksgiving ikke nødvendigvis noen religiøs praksis. Dette er noe så og si alle amerikanere holder på med. Familie og venner møtes til tradisjonsrik mat. Og før man setter gaffelen i kalkunen holder man gjerne hender rundt bordet og forteller hva man har vært takknemlig for det siste året. Kanskje litt kleint for den gjengse nordmann, men uansett: Én dag i året står faktisk i takknemlighetens tegn i USA.

Amerikanere har alltid vært gode på parader. Også thanksgiving har sine parader, og på slutten av disse paradene kommer ofte julenissen gående. Han minner om at juletiden er like rundt hjørnet, nærmere bestemt dagen derpå – «Black Friday».

Følg oss på Facebook og Twitter!

En eller annen gang på sekstitallet gjorde handelsstanden i USA denne dagen til startskuddet for julehandelen. De skiltet med store rabatter og andre lokkemidler. Det tok raskt av.

Med kassasuksessen kom også kaoset som igjen førte til at trafikkpoliti og taxisjåfører begynte å referere til dagen som «Black friday». Handelsnæringa forsøkte å få erstattet skjellsordet med «Big Friday», men termen hadde kommet for å bli. Videoklipp fra Black Friday viser folkemengder som river, sliter og sloss seg imellom for få fatt på tilbudsvarene. De er haiflokken rundt hvalkadaveret, hyener med hver sin kjeft boret inn i antilopeskrotten.

LES OGSÅ: Jobbet og tilba Gud i «ateist-mekka»

Det siste tiåret og vel så det har Norge omfavnet den ene amerikanske festdagen etter den andre: Den romantiske Valentine's day, den uskyldig skumle ­Halloween, og nå sist – amerikanernes verste ­tradisjon – Black Friday.

Nyhetsmediene viste forrige fredag klipp av norske åtseldyrflokker frådende over rabattkadavre. Amerikanerne veier i det minste opp denne handels­kaosdagen med sin takknemlighetsdag. Norge har derimot glatt hoppet over Thanksgiving i sin import av festdager. Ikke så rart kanskje, siden det er handelsstanden som står for importen. En lusen kalkun eller to over disk er tydeligvis ikke fortjeneste nok til å kjøre i gang en skikkelig thanksgiving-kampanje. Og bare tenk på konsekvensene om vi skulle finne på å bli fornøyd med det vi allerede har.

Det er en tragedie at Black Friday er i ferd med å bli inngangsporten til juletiden også i Norge. «Så gjør vi så når vi drar visakort, drar visakort, drar visakort, tidlig en fredagsmorgen.»

LES OGSÅ: Varsler kamp om julegudstjenester i barnehagene

Det er jo advent som skal markere inngangen til julehøytiden, og adventsukene var aldri ment å være stress- og forbrukeruker. Tvert i mot. Adventstid var fastetid, akkurat som før påske. Alltid fastetid før festtid.

Noen ganger må vi øve oss i å avstå fra det vi har naturlig tilgang til, skriver den svenske psykoterapeuten og presten Owe Wikström. Når man en gang iblant forsaker det man normalt pleier å nyte, kan man lære selvbeherskelse, gleden ved å vente på noe og å forberede seg.

Kirkeårets advent er en tid for ro. En tid for ettertanke og takknemlighet. En tid for opprydding i hode og hjerte, slik at det faktisk er rom til en kongefødsel i vårt eget herberge.

LES OGSÅ: Kyrkjelydar gjev kollekt til asylbarn

Stian Kilde Aarebrot (38) er prest, skribent og leder av det kirkelige nettverket Substans.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter