Nyheter

Kongen som bartender for IOC

I dag skal Høyre endelig ta stilling til OL i Oslo i 2022. Ja-folket skulle nok gjerne vært VGs oppslag i dag foruten – om at IOC-pampene krever gratis drinker av kongen.

Fortsatt er det norske folk klart negative til OL i Oslo 2022. Milliardutgiftene er én sak, men enda tyngre har det åpenbart vært for folk flest å høre om hvilke krav Den internasjonale olympiske komité stiller til vertslandet. Skattefritak og ordninger som i realiteten sikrer IOC full innflytelse i alle saker, slår dårlig an. Gerhard Heiberg har skjønt det når han forleden dag sa at samme hva han sier, blir det galt. Derfor har han sittet musestille nesten helt siden Sotsji-OL i håp om at det skal gå over.

Men dagens VG-oppslag om IOC-pampene som inviterer seg selv til Slottet, som forlanger egne veier, innganger og barer og 50 luksusbiler med sjåfører, understreker at samme hvor mye IOC lover å forandre og forbedre seg, er det noe riv ruskende galt med holdningene.

LES OGSÅ: – Jeg skjønner det kan virke underlig

Midt i dette skal så Høyre i ettermiddag forsøke å lande et vedtak om OL i 2022. Sannsynligvis får vedtaket form som en forhandlingsplattform der et ja ligger i bunnen, men der et nei heller ikke vil være helt utenkelig. Her er mangt å ta hensyn til: Høyres egne folk langt der oppe i nord er rødglødende motstandere av å bruke titalls milliarder i osloregionen. I tillegg har Høyre Siv Jensen å tenke på. Finansministeren risikerer å bli sittende igjen som en nikkedukke om Erna Solberg overkjører henne og hennes klare nei. Og hva med Arbeiderpartiet hva skal til for å få Ap med på ja-laget? Så er det hensynet til det norske folk generelt: Hvor mye risikerer Høyre å blø hvis partiet overkjører et klart nei i folket?

LES OGSÅ: Billig-OL fire milliarder dyrere enn antatt

Osloavisene Dagbladet og Aftenposten sier på lederplass nei til OL i Oslo slik at Norge kan sende et kraftfullt signal om behovet for reformer i IOC. Det er ikke bare VGs oppslag om kong Harald som bartender for pampene som avslører at IOC er håpløst utdatert. Hvordan skal Høyre takle alt dette?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter