Nyheter

Rune Larsen får Petter Dass-prisen 2013

«Nyter like stor respekt i underholdningsbransjen som i kirker og på bedehus.»

Avisen Vårt Land har bestemt at Petter Dass-prisen 2013 skal tildeles Rune Larsen.

Selve prisen er en replika av Skule Waksviks Petter Dass-statue som står i Sandnessjøen, og den deles ut i år for 19. gang.

Her er juryens begrunnelse:

Rune Larsen var allerede en etablert artist med flere plateutgivelser bak seg da han som 20-åring ble kristen. Han ble en sentral aktør i TenSing-bevegelsen gjennom koret Gospel i Bergen, og senere startet han landets første barnegospelkor i Trondheim. Helt fra 70-tallet har han vært brukt som programleder i NRK, og programserien «Hele menigheten synger» var hans første store suksess på skjermen.

Gjennom flere tiår har Larsen laget en rekke forskjellige TV-programmer, fra «Lollipop» til «Typisk norsk», men felles for dem har vært genuin musikk- og formidlingsglede. Rune Larsen elsker musikk og vil dele den med flest mulig.

Han var sentral i de første årene av karrieren til Sissel Kyrkjebø og var hennes manager da hun ga ut «Glade jul», som fortsatt er tidenes norske platesuksess med 500.000 solgte eksemplarer.

Da Kyrkjebø giftet seg i 1993, fremførte Larsen «Bryllaupssong» i kirken. Sangen er siden blitt en gjenganger i norske vielser, og Larsen må tilskrives mye av æren for at sangen er kommet med i Den norske kirkes nye salmebok.

For ellevte år på rad er Rune Larsen nå med på adventsturneen «Stille natt», som trekker om lag 15.000 mennesker til landets kirker i førjulstiden. Larsen valgte først å si nei da han ble spurt om å være med, men takket ja da han fikk løfte om at han skulle få prege konserten med å fortelle om sitt eget forhold til julens hovedperson.

«Det er flott med julestemning, men vi er i en kirke og synger julesanger. Da er det helt umulig for meg la være å fortelle folk om det som julen handler om», uttalte han nylig i intervju med Vårt Land.

Larsen kombinerer et tydelig, kristent ståsted og vitnesbyrd med artistfaglig tyngde og folkelig fremtoning. Han nyter like stor respekt i underholdningsbransjen som i kirker og på bedehus.

Selv er han opptatt av å kommunisere det kristne budskapet til mennesker som ikke kjenner den indrekirkelige sjargongen. Han holder ofte frem sin kirkefremmede bakgrunn som et pluss:

«Hver gang jeg holder en bibeltime, tenker jeg at det kanskje sitter noen på bakerste benk og har det sånn som jeg hadde det da jeg var 20 år», sier han.

Rune Larsen er en fremragende representant for kristen tro preget av Petter Dass’ folkelighet og glade formidling av troen på Gud, og han er således en verdig vinner av Petter Dass-prisen 2013.

Tidligere vinnere:

1995: Egil Svartdahl

1996: Erik Hillestad

1997: Kjell Magne Bondevik

1998: Per Oddvar Hildre

1999: Per Arne Dahl

2000: Frelsesarmeen ved Marit Solli

2001: Gunnar Stålsett

2002: Lise og Ludvig Karlsen

2003: Marie Aakre

2004: Eyvind Skeie

2005: KRIK ved Kjell Markset

2006: Inger Lise Rypdal

2007: Edvard Hoem

2008: Kronprinsesse Mette-Marit

2009: Svein Ellingsen

2010: Oslo Soul Children ved Ragnhild Hiis Ånestad

2011: Svein Tindberg

2012: Oslo Gospel Choir ved Tore W. Aas

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter