Nyheter

Svært kritisk for Mandela

Situasjonen er nå svært kritisk for Nelson Mandela, opplyser datteren hans. «Alt kan skje innen kort tid», sier hun.

– Jeg kan gjenta at tilstanden for far er svært kritisk, og at alt kan skje innen kort tid. Men jeg vil understreke at bare Gud vet når det er tid for at han forlater oss, sier Makaziwe Mandela til den statlige kringkasteren SAFM.

Hun legger til at Mandela fortsatt responderer på berøring.

Svært syk. Nelson Mandela er ute av stand til å puste selv og ligger i respirator. Det bekreftet en av de eldre lederne i Mandelas stamme onsdag kveld.

– Ja, han må bruke en maskin for å puste. Det er ille, men hva kan vi gjøre, sa Napilisi Mandela etter å ha besøkt ham på sykehuset.

Torsdag morgen rapporterte sørafrikanske medier at militærkapellet som skal ta hånd om Mandela etter at han har gått bort, er satt i beredskap.

– De siste 48 timene er tilstanden til Madiba blitt dårligere, sier talsmann Mac Maharaj fra president Jacob Zumas kontor til sørafrikansk TV.

Zuma besøkte onsdag Mandela på sykehuset i Pretoria. Etter besøket avlyste Zuma en planlagt reise til Mosambik for å være i Sør-Afrika så lenge tilstanden til Mandela er kritisk.

'Ved et vannskille'. Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp (KN), kaller det som nå skjer «et vannskilleøyeblikk».

– Mandela er det største symbolet Afrika har. Dette er veldig vemodig, og jeg opplever det også slik personlig, sier Helland til NTB.

Hun ledet KNs kontor i Sør-Afrika fra 2008 til 2011. Helland sier at mange sørafrikanere synes det er vanskelig å følge med på de stadige nyhetsmeldingene om Mandelas helsetilstand.

– Dette er et kjempetraume for befolkningen. Man slites mellom et håp om at han overlever og et ønske om at han får en verdig død. Jeg tror alle erkjenner at han må få slippe å lide mer nå.

Kilder som står familien nær, sier til NRK at eldsterådet har gitt klarsignal til å skru av maskinen som hjelper Mandela med å puste.

Helland sier at det er viktig at eldsterådet nå er involvert i prosessen og med på å ta avgjørelsene om Mandelas behandling.

– Det sitter dypt i den sørafrikanske kulturen at de eldste i stammen er ansvarlige for mennesker fra de fødes til de dør.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter