Nyheter

Biskopene går i samlivstenkeboksen

Tidligst i oktober vil Bispemøtet komme med sin uttalelse.

Det er klart etter at Den norske kirkes tolv biskoper denne uka har vært samlet til møte. Mandag mottok Bispemøtet innstillingen fra samlivsutvalget, som biskopene selv hadde oppnevnt.

I Vårt Land torsdag anklaget Nils-Tore Andersen biskopene for å ha bedrevet «ansvarsfraskrivelse» i stedet for «biskoppelig læreansvar» i håndteringen av samlivssaken.

– Vi ville ikke ha enda en utvalgsinnstilling, men en læreuttalelse fra de sittende biskopene, sa Andersen. Han var kirkerådsleder da rådet i 2009 sendte sin bestilling til Bispemøtet.

NETTMØTE: Helga Haugland Byfuglien svarte leserne: 'Der står ikke eksplisitt i Bibelen at homofile ikke kan gifte seg'

– Vi vil svare på det Kirkerådet har bedt om. Første del av bestillingen var en henstilling til Bispemøtet om «å forestå en utredning». Den utredningen med refleksjon og beskrivelse av ulike måter å tenke og argumentere, har vi nå fått. Det interessante er ikke hva utvalget mener, men hva Bispemøtet sier. Jeg her flere ganger presisert at utvalget bare har levert et forarbeid til den læreuttalelsen som Bispemøtet skal komme med, ventelig i oktober 2013, svarer Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien.

LES MER: Nei til samboere, ja til homofile ekteskap

«Samlivsspetakkel.» Andersen mener at offentliggjøringen av utvalgsinnstillingen bidrar til mer «samlivsspetakkel», og at Bispemøtet derfor «raskest mulig» må komme med «en læremessig holdbar uttalelse».

Har dere på møtet denne uka vurdert umiddelbart å komme med en bispeuttalelse om deres vurderinger og styrkeforholdet i meninger om samlivsspørsmålene?

– Nei, vi ble raskt klare på at vi ikke nå skulle gå ut med posisjoner. Biskopene har en samlet forståelse av at dette er noe vi skal arbeide videre med fram til oktober, svarer Byfuglien.

Kirkemøtet avgjør. Det mest kontroversielle temaet i den kirkelige samlivsdebatten er spørsmålet om kirkelig vigsel for homofile. Det er Kirkemøtet som har myndighet til å vedta liturgier, men det kan først skje etter at Bispemøtet har avgitt en læremessig vurdering av spørsmålet.

Kirkerådet har gjort det klart at det først må være en prinsipiell drøfting av dette temaet på Kirkemøtet, og det kan først bli våren 2014. Forslag om liturgi for vigsel av homofile må eventuelt behandles i Kirkemøtet et senere år. Det betyr at Den norske kirke tidligst i 2015 kan ta stilling til spørsmålet om å innføre en liturgi for vigsel av homofile par.

LES MER: Kirkelig samlivsutvalg går inn for homovigsler

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter