Nyheter

Norsk gissel i sikkerhet - uavklart for åtte andre

Situasjonen er fortsatt uavklart. Irsk gissel klarte å rømme – forteller om sine opplevelser.

Statoil bekreftet fredag morgen at ett norsk gissel var kommet i sikkerhet.

Personen får nå medisinsk behandling ved sykehuset i In Aménas, opplyser Statoil.

Også to franske gisler har klart å rømme fra gassanlegget.

I kontakt med familien. Mediekontakt Bård Glad Pedersen i Statoil bekrefter opplysningene.
– Tilstanden er stabil, og han har snakket med familien etter at han kom til sykehuset, opplyser han.
– Vi har ingen nye opplysninger nå om de gjenværende åtte Statoil-ansatte på anlegget, heter det i en pressemelding fra selskapet.
Det kommer fredag morgen også meldinger om at militæraksjonen ved anlegget ennå ikke skal være avsluttet.

– Ikke avsluttet. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier fredag morgen at  aksjonen ved gassanlegget ikke ser ut til å være avsluttet. – Det er ikke slik at det nødvendigvis pågår kamper hele tiden, men situasjonen på bakken fremstår ikke som avklart, sier han.

 – Lyspunkt. Utenriksministeren uttrykker samtidig glede over at ett av de norske gislene nå er i sikkerhet.
– Vi har foreløpig ikke fått noen ny sikker informasjon om de gjenværende gislene, men beskjeden vi fikk nå er et lyspunkt på en ellers mørk morgen, sier Eide til NTB.
Utenriksministeren understreker at det fredag morgen fortsatt ikke er redegjort for alle gislene.
– Vi samler all den informasjonen vi kan få. Jeg har også sagt til min algeriske kollega at vi vil ha all informasjon så snart de har den, enten den er god eller ikke, sier han til NRK.
Eide gjentar også at situasjonen tilsier at det kan være informasjon som ikke kan offentliggjøres med en gang.


For tidlig å vurdere. Utenriksministeren sier også at det er for tidlig å komme med noen evaluering av algeriske myndigheters innsats.
– Jeg føler at det er litt tidlig å felle dom over dette, fordi vi som sitter her, selvfølgelig ikke har fullt ut det samme bildet som de på algerisk side som har vært på bakken og vet mer om hvilket handlingsrom som oppsto der, forklarer Eide. Han lover en full gjennomgang, men sier den må tas senere.
– Nå er mitt fokus å gjøre alt som kan spare liv og helse, så får vi ta oppsummeringen etterpå.

Fly underveis. Et fly med medisinsk utstyr er på vei til Algerie. Fredag morgen står flyet på Sicilia, men Eide sier til TV 2 at det trolig kan fly den relativt korte turen videre til Algerie ganske snart.
– Flyet har fått landingstillatelse i Hassi Messaoud, som ligger noen hundre kilometer unna, men vi jobber videre med å få tillatelse til å fly til en flyplass som ligger i umiddelbar nærhet til In Aménas, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Atle Michelsen i Utenriksdepartementet til NTB.
Flyplassen ved In Aménas er fredag morgen under strengt militær kontroll.
LES MER:Stoltenberg: Føler med de pårørende

– Gisler drept. Ifølge algeriske sikkerhetskilder ble minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, drept i militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas torsdag. To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegg skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Statoil avholder en pressekonferanse om situasjonen i Algerie klokken 7.30 fredag morgen ved hovedkontoret i Stavanger.

LES MER: Eide: Algerie må gjøre alt for å verne gislenes liv

Klarte å unnslippe. En ire som klarte å unnslippe gisseltakerne i Algerie, forteller at han så fire kjøretøy med gisler bli skutt i stykker av algeriske styrker. Ingeniøren Stephen McFaul (30) ringte sin familie i Belfast etter å ha kommet seg i sikkerhet torsdag.

30-åringen satt i en av jeepene gisseltakerne brukte i forsøket på å flytte flere av gislene. Det var under dette forsøket algeriske styrker angrep, og ifølge McFaul ble fire av de fem kjøretøyene sprengt i stykker.

Stephen McFaul forteller videre at han tidligere var blitt bundet, kneblet og at ekstremistene festet eksplosiver rundt nakken på ham.

– Fortsatt gisler. Det var natt til fredag også fortsatt uklart om militæroperasjonen mot In Aménas-anlegget var over. Algeries myndigheter erklærte først operasjonen for avsluttet torsdag kveld, men noen timer senere meldte nyhetsbyrået APS at det kun var boligdelen ved gassanlegget som er sikret.

Britiske og amerikanske tjenestemenn sier til CNN de antar kamphandlingene fortsetter fredag

– Det er fortsatt gisler og det er fortsatt terrorister, sier en høytstående amerikansk tjenestemann. Så i morgen er en ny dag.

USA ikke varslet. Japans regjering kunngjorde fredag at tre japanske gisler var sikkerhet, men at 14 andre fortsatt ikke er gjort rede for, melder BBC. Fem amerikanske gisler overlevde og er allerede kommet seg ut av landet, melder ABC News.

USA ble ikke varslet på forhånd om militæraksjonen mot gisseltakerne i Algerie.

USA ba myndighetene i Algerie innstendig om å gjøre alt for å redde gislene og unngå at liv gikk tapt.

– Vi var ikke klar over raidet på forhånd, sier en tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Gisseltakerne hadde på forhånd truet med å drepe gisler hvis gassanlegget ble angrepet, og mange vestlige land var torsdag kveld bekymret for konsekvensene av militæraksjonen og etterlyste mer informasjon fra algeriske myndigheter.

Sendte tekstmeldinger. Arbeidere inne på In Aménas-anlegget i Algerie sendte torsdag tekstmeldinger om at de var i live og gjemte seg, sier en britisk sikkerhetssjef til VG.

Mike Lord, sjef for britiske sikkerhetsselskapet Stirling Group, har holdt løpende kontakt med ansatte ved gassanlegget, som ble angrepet av terrorister onsdag.

Han forteller til VG at flere på basen gjemte seg inne på anlegget og sendte ham tekstmeldinger. En av dem skal ha vært norsk.

– Minst en av de som gjemte seg var norsk. Han har i hvert fall et svært norsklydende navn, forteller Lord til avisa.

Han vet ikke om de som gjemte seg nå er i sikkerhet

– Vi har ikke mer kommunikasjon med dem. De har enten blitt tatt hånd om av militæret eller så er de ikke lenger i live.

– To måneders trening. Det er gruppen til den algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar som hevder å stå bak gisselaksjonen. En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine (De maskeres brigade) forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen.

En av de lokale som kom seg unna gisseldramaet forteller til Reuters at islamistene så ut til å ha god kjennskap til anlegget.

– Terroristene sa til oss med en gang at de ikke kom til å skade muslimer, og at de kun var interessert i de kristne og vantro. De sa «vi vil drepe dem», forteller Abdelkader (53) til nyhetsbyrået. (©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter