Nyheter

Bortførte barn fortsatt savnet

To jenter på ett og tre år var tidlig tirsdag kveld fortsatt savnet etter at de ble bortført av maskerte menn på Brandbu i Oppland.

Barna ble bortført mens de hadde samvær med sin irakiske mor under oppsyn av en barnevernansatt på et kontor på Brandbu. To menn stormet ifølge politiet inn på kontoret iført hettegenser og solbriller. Der sprayet de noe som lignet gass i ansiktet på mora, og en tolk ble tvunget ned på gulvet med elektrovåpen. Barnevernets representant løp fra stedet.

Pågrepet. Politiet fikk melding om bortføringen klokka 10.31 tirsdag. Snaut tre timer senere ble en etterlyst svenskregistrert blå Saab stanset på E6 ved Sarpsborg. To menn som var om bord i bilen, ble pågrepet, men de to jentene ble ikke funnet.

Politiet etterlyste også en sort Volvo med sotede vinduer, og en bil som passet noenlunde overens med beskrivelsen, ble tirsdag ettermiddag stanset ved Sollihøgda i Hole kommune. Heller ikke i denne bilen ble jentene funnet.

Barnefaren etterlyst. Politiet ønsket tirsdag ettermiddag ikke å gå ut med opplysninger om antatt motiv for bortføringen, men etterlyste barnas far og antydet at han kunne få status som mistenkt i saken. Samtidig ble det gjennomført avhør med de to mennene som satt i Saaben. Begge var i 30-årene.

– Vi har foreløpig ingen kunnskap om deres tilknytning til de to barnas foreldre, sier påtaleleder Linn Hilde Fosso i Vestoppland politidistrikt.

Også en mann som satt i Volvoen som ble stanset ved Sollihøgda, ble holdt igjen av politiet. Men politiet understreket at det ikke var sikkert at det var riktig Volvo som var stanset.

– Det er en ganske ordinær bil med to barneseter i, sier Fosso til NTB.

Ifølge politijuristen har tips fra publikum vært svært nyttige i jakten på gjerningsmennene.

– Vi har undersøkt en rekke tips, og publikum har gjort en formidabel innsats. Vi er veldig glad for dette, sier hun.

Naboland varslet. Vestoppland politidistrikt har sendt ut nasjonal varsling etter bortføringen, og også Kripos, grenseoverganger og naboland er varslet av frykt for at jentene skal bli ført ut av landet.

Politiet antar at gjerningsmennene har en tilknytning til barna, opplyser Fosso. Hun sier at politiet ikke kjenner til familien fra før.

Barnas mor er av irakisk opprinnelse, skriver Aftenposten.no. Hun bor i Vestoppland og faren i Østfold. Ingen av dem bor på Brandbu.

– At møtet med barnevernet fant sted der, skyldtes et ønske om å treffes på nøytral grunn, forklarer Fosso.

Da politiet kom fram til stedet, hadde helsepersonell tatt hånd om mora. Hun ble senere brakt til sykehus i ambulanse og har det etter forholdene bra.

Tolk angrepet. Den kurdiske tolken Mansour Alialy ble angrepet med et elektrosjokkvåpen da to små jenter ble bortført på Brandbu i Oppland tirsdag.

Alialy var til stede på Gran frivilligsentral på Brandbu i forbindelse med et samvær mellom de to barna og deres mor under oppsyn av en barnevernansatt. Tolken sier han ble angrepet bakfra og fikk et elektrostøt i skulderen da to maskerte menn stormet lokalene for å bortføre jentene på ett og tre år.

– Først trodde jeg det var et ran, sier Alialy til TV 2.

Han fastslår at bortføringen må ha vært planlagt.

– Stedet for samværet var hemmelig. Kun de involverte visste om det, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter