Nyheter

Kristne lider etter koranbrenning

Rasende muslimer forsøkte å ødelegge en kirke i Pakistan. Bakgrunnen er den amerikanske pastoren Terry Jones og hans omstridte koranbrenning.

I fjor høst erklærte pastor Terry Jones at han ville brenne muslimenes hellige bok Koranen. Jones ville markere at det var ni år siden terrorangrepet 9. september. Den kontroversielle måten å markere jubileet på, utviklet seg til en diplomatisk krise. Til slutt rykket president Barack Obama ut og advarte mot koranbrenningen. Planene til Jones ble ingenting av, den gang.

LES OGSÅ: Avlyst koranbrenning kostet 200.000 dollar

Men i forrige måned arrangerte Jones en liksom-rettssak i den evangelisk-kristne menigheten hans Dove World Outreach Center i Gainesville i Florida. I «rettssaken» ble Koranen funnet skyldig i flere forbrytelser, og boka ble satt fyr på av en kollega av Jones. Pastoren overvåket stuntet, skriver Christian Today på sine nettsider. Dette førte til demonstrasjoner blant muslimer i Pakistan, som brente det amerikanske flagget og ropte slagord mot USA.

LES OGSÅ: Ville brenne Koranen – nektes innreise i Storbritannia

Nå viser det seg at koranbrenningen til Terry Jones i Florida også har fått ubehagelige følger for den kristne minoriteten i Pakistan: I forrige uke ble St. Thomas kirke i Wah Cantt angrepet av en gruppe muslimer. De forsøkte å bryte opp inngangsdøren og sette fyr på bygningen. Da de ikke klarte å få opp døren, flyktet de fra åstedet.

– Dette er en reaksjon på vanhelligelsen av Koranen i Florida. Den katolske kirken har offisielt fordømt handlingene, i tillegg har vi hengt opp et banner utenfor vår kirke der vi skriver det samme. Likevel får uskyldige mennesker kjenne på konsekvensene av episoden, sier pastor i kirken, fader Yousaf til Christian Today.

LES OGSÅ: Pakistan: Drept etter blasfemianklager

Kirker i Wah Cannt-området skal ha fått råd fra politiet om å installere overvåkingskameraer og hyre inn kristne sikkerhetsvakter.

Angrepet kommer på toppen av all usikkerheten kristne pakistanere kjenner på etter at guvernøren Salman Taseer og ministeren Shahbaz Bhatti ble drept nylig. Taseer tok sterk avstand fra den kontroversielle blasfemiloven i Pakistan. Han forsvarte den kristne kvinnen Asia Bibi som ble dømt til døden. Kristne Bhatti ble drept av Taliban.

LES OGSÅ: Kristne pakistanere livredde etter ministerdrap

Nasir Saeed i Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement i Storbritannia er enig i at angrepet på kirken er en direkte konsekvens av Terry Jones sine handlinger. Centre for Legal Aid, Assistance and Settlement er en organisasjon som gir gratis juridisk støtte til kristne i Pakistan.

– Alle handlinger av vestlige som er mot islam, eller som bare blir oppfattet som mot islam, fører uunngåelig til de verste konsekvenser for uskyldige mennesker. Særlig kristne, som bor i land der majoriteten er muslimer, sier han.

LES OGSÅ: Pakistanske kristne markerer «svart dag»

Han frykter for hva som kan skje fremover.

– Vi frykter at de usunne holdningene mot kristne i Pakistan skal eskalere og føre til at både liv og kirker blir ødelagt, sier Saeed.

St. Thomas er ikke den eneste kirken som har blitt angrepet nylig. Forrige måned ble to kristne drept da en gruppe muslimske ungdommer begynte å skyte mot en menighet da de forlot et møte. En 47 år gammel far til fire og en 21-åring som akkurat hadde giftet seg var de to ofrene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter