Nyheter

Tusenvis truer med utmelding

Gelius-saken har fått Facebook-demokratiet til å røre på seg.

Lørdag formiddag hadde over 40.000 nordmenn trykket på støttetasten for aksjonen som ønsker at biskopen skal droppe avskjedsplanene mot sokneprest Einar Gelius, mens over 2.800 hadde tatt i bruk «liker dette»-knappen i aksjonen «Vi melder oss ut av kirken hvis Einar Gelius mister jobben».

Kampanjen er startet av kirkeutmeldte Stian Johansen i Skien.

– Jeg tror oppslutningen er tredoblet i løpet av helgen, sier Johansen til Vårt Land.

Tidligere sjefredaktør og kirkerådsleder Thor Bjarne Bore tar aksjonen med en klype salt.

– Jeg tror ikke vi skal overdrive betydningen av Facebook-aksjoner. I det lengste tviler jeg på at en slik aksjon vil få den store gjennomslagskraften, sier Bore.

LES OGSÅ: Stålsett ville ha Gelius bort

Svartemenn. Trusselen mot Einar Gelius' presteframtid har satt sinnene i kok hos tusenvis av støttespillere. Noen skriver på Facebook at de allerede har kontaktet sitt lokale kirkekontor og bestilt utmeldingspapirene, mens andre legger ut lenke til Den norske kirkes utmeldingsskjema på kirken.no.

Andre sier de skal sørge for at hele vennekretsen melder seg ut. Innleggene preges av lidenskapelig støtte til Gelius og sterke utfall mot biskop Ole Chr. Kvarme og de konservative kreftene i kirken:

«Stå på, Gelius! det er for jæ.... at disse konservative, selvhøytidelige svartemennene skal ha slik makt i år 2010!» heter det i et innlegg som er typisk for mange av debattantene i den folkelige utmeldingsaksjonen.

Initiativtaker Stian Johansen er godt fornøyd med oppslutningen.

– Tror du i fullt alvor at alle som støtter denne aksjonen, vil melde seg ut av Den norske kirke?

– Ja, det er jeg helt sikkert på – med unntak av noen få som sier at de allerede er utmeldt, sier Johansen. Han tro aksjonen vil få vind i seilene etter at han i går ble intervjuet om aksjonen av VG.

Selv er Johansen forlengst utmeldt av Den norske kirke. Nå vil han ha flere med seg.

– Hvorfor er Einar Gelius på Vålerenga i Oslo en viktig prest for deg i Skien?

– Han er folkets prest, en prest som snakker på vårt nivå, svarer Johansen.

LES OGSÅ: 'Gelius idylliserer overgrep'

Oppnå hva? Professor og kirkehistoriker Hallgeir Elstad mener biskopen må ha tatt reaksjonene med i beregningen da han bestemte seg for å fremme avskjedssak mot Gelius.

– Erfaringer viser at bølgen av reaksjoner knyttet til enkeltsaker legger seg ganske fort. Det er ikke tvil om at noen vil melde seg ut i sympati med Gelius dersom bispedømmerådet vedtar avskjed. Men noen masseutmelding har jeg vanskelig for å se for meg. Selv ikke da homofilisaken var på sitt heteste, ble det noe mer enn noen topper på utmeldingsstatistikken. Slik saken står nå, forventer jeg at bølgen snart legger seg. Men personlig har jeg problemer med å se hva biskopen vil oppnå med å sparke Gelius, bortsett fra at han får folk mot seg.

– Hvordan blir sprengkraften dersom bispedømmerådet går til avskjed og Gelius til rettssak?

– Da har vi en litt annen situasjon, hvor medieoppmerksomheten vil bli betydelig og mer langvarig. Jeg synes det er vanskelig å si hva som da skjer i form av utmeldinger, sier Elstad, som er professor på Teologisk Fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Bakkevig skvatt av Gelius' Lyn-begravelse

Forskjellen. Elstad legger til at han «har den tiliten til det norske folk at man skjønner forskjellen på religionsfrihet og de ordninger et kirkesamfunn er forpliktet på».

Thor Bjarne Bore tror en eventuell arbeidsrettssak og mediedekningen av denne vil virke dempende på de sterke, folkelige reaksjonene til støtte for Gelius:

– Da vil hele bredden i saken komme opp, og folk vil få en anledning til å sette seg inn i anklagene. I dag har jeg inntrykk av at det er mange som mener noe om saken uten å ha sett seg særlig grundig inn i den.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter