Nyheter

Kirken hardt ut mot forbud mot minareter

Mellomkirkelig Råd i Den norske kirke rykker ut mot Sveits.

Resultatet i den sveitsiske folkeavstemningen er svært trist, sier Kjetil Aano, leder i Mellomkirkeig råd for Den norske kirke.

LES OGSÅ: 'Muslimer får smake egen medisin'

Verdig. Vi må behandle religiøse minoriteter på en respektfull og verdig måte i Europa. Hvis ikke har vi ingen troverdighet når vi kjemper for religiøse minoriteters rettigheter andre steder i verden, sier Aano. Det sveitsiske forbudet er et klart brudd på menneskerettighetene. Det bryter med både religionsfriheten og med forbudet mot å diskriminere på bakgrunn av religion. Vi håper at Norge sier klart fra til sveitsiske myndigheter om at de må opprettholde de menneskerettslige forpliktelsene de har inngått internasjonalt, understreker Aano i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Frp vurderer bønneropsforbud

Det sveitsiske forbudet er også basert på uvitenhet om hva minareten som religiøst symbol er. En minaret har ingen ting med voldelig islamisme å gjøre. Derimot er den et synlig, offentlig symbol på islams tilstedeværelse i samfunnet, og det må vi akseptere i et flerkulturelt og åpent, europeisk samfunn, understreker Aano.

LES OGSÅ: Katolikker støtter sveitsiske muslimer

Gjentar seg. Han viser til at da en luthersk kirke skulle bygges i Genève på midten av 1700-tallet, satte de calvinistiske myndighetene som betingelse at kirken ikke skulle ha tårn, nettopp fordi den ikke skulle se ut som en luthersk kirke. Nå brukes en liknende argumentasjon ovenfor islamske gudstjenestebygg.

Det er sørgelig at historien gjentar seg på denne måten, sier Kjetil Aano.

LES OGSÅ: Italiensk jubel over minaretforbud

Den nye lederen i Mellomkirkelig råd frykter at en uheldig spiral med diskriminering av religiøse minoriteter både i Midtøsten og Europa kan bli en følge av det sveitsiske forbudet.

VÅRT LAND MENER: Minareter og kirketårn.

Oppgjør. Vi må ta et oppgjør med denne gruppetenkingen om dem og oss. Vi ser i dag tilfeller av at muslimske innbyggere i Europa holdes ansvarlig for uakseptabel praksis og religionspolitikk i Midtøsten. Det blir like feil som når kristne i Midtøsten holdes ansvarlig for europeisk utenrikspolitikk eller den amerikanske krigføringen i Irak, påpeker Aano.

LES OGSÅ: Sveitserne sier ja til minaret-forbud

Berømmer. Han berømmer Islamsk Råd Norge for nettopp å ta tak i religions- og menneskerettighetsspørsmål.

Jeg er glad for det felles engasjementet vi har med Islamsk Råd på dette feltet, for eksempel da vi sammen tok avstand mot volden mot kristne i Pakistan i høst, eller for eksempel i den felles innsatsen for trosfrihet og retten til å skifte tro, avslutter Aano.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter