Nyheter

Nordmenn leser mest i Bibelen

Boken er viktigere for oss enn for svensker og dansker.

Bibelen betyr mer for nordmenn enn dansker og svensker og leses oftere i Norge enn i våre naboland.

Dette kommer fram i en bibelbruksundersøkelse som for første gang har blitt gjennomført i alle de tre skandinaviske landene. Det er svenske SIFO som står bak undersøkelsen, på oppdrag fra bibelselskapene i Norge, Sverige og Danmark. Det svenske bibelselskap har i fire år vært oppdragsgiver for tilsvarende undersøkelser i Sverige.

Ifølge undersøkelsen leser 11 av 100 nordmenn Bibelen daglig eller ukentlig, mens det tilsvarende tallet for Danmark er 5 av 100. Bare 2 av 100 svensker oppgir å bruke Bibelen like ofte.

LES OGSÅ: Obama har valgt Bibel

Stor personlig verdi. Også når det gjelder synet på Bibelens betydning er folk i Norge mer overbevist enn i nabolandene. Mens en firedel av nordmennene oppgir at Bibelen har stor personlig betydning, er de tilsvarende tallene for Danmark og Sverige henholdsvis 20 og 19 prosent.

Et annet trekk ved undersøkelsen viser at samtidig som Norge kan skilte med den største andelen som svarer at Bibelen har meget stor eller ganske stor betydning for dem, finner man også i Norge den største andelen som er likegyldige til Bibelen.

Mens over halvparten (51 prosent) av den norske befolkningen oppgir at de sjelden eller aldri leser Bibelen er det tilsvarende tallet 48 prosent i Sverige og bare 38 prosent i Danmark.

LES OGSÅ:

Bibel for enhver smak

Eldre og unge. Bibelbruksundersøkelsen avslører også at bibelbruk og bibelinteressen er størst blant de eldre. Dette er felles for alle de tre skandinaviske landene. 39 prosent av nordmenn over 60 år svarer at Bibelen har meget stor eller ganske stor betydning for dem. Tilsvarende tall for personer i aldersgruppen 15-29 år er 14 prosent, for gruppen 30-39 år 23 prosent, for gruppen 40-49 år 21 prosent og for gruppen 50-59 år 22 prosent.

Det er ingen stor forskjell mellom menn og kvinner når det gjelder holdningen til Bibelen. I Norge er det for eksempel 26 prosent av kvinnene som sier at Bibelen har meget eller ganske stor betydning for dem. 23 prosent av mennene svarer det samme.

LES OGSÅ: Grønn bibel

Nedgang. En tilsvarende undersøkelse utført for Det Norske Bibelselskap for seks år siden, viser en svak nedgang fra 13 til 11 prosent for dem som leser Bibelen helt regelmessig.

Skandinavisk Bibelbarometer kartlegger holdningen til Bibelen og bibellesevaner i Norge, Sverige og Danmark. Undersøkelsen ble gjennomført i januar 2009 blant 1000 personer i hvert av de tre landene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter