Nyheter

SV: Mer oljepenger og høyere skatt

SV vil endre skattesystemet på en måte som åpner for bruk av mer oljepenger i nedgangstider, med høyere skatt som ris bak speilet når konjunkturene peker oppover.

Et radikalt og gjenkjennelig arbeidsprogram for Sosialistisk Venstreparti, framholdt nestleder og leder av programkomiteen i SV, Audun Lysbakken, da han onsdag ettermiddag presenterte forslaget til arbeidsprogram for perioden 2009 til 2013.

Komiteen foreslår å innrette skattesystemet på en måte som etter programkomiteens oppfatning vil styrke velferdsstaten, fordele skattebyrden mer rettferdig og åpne for økt bruk av oljeinntektene.

Fleksibel skattepolitikk. Vi foreslår en fleksibel skattepolitikk som er tilpasset velferdsstatens behov og folk evne til å bidra i oppgangs- og nedgangstider, sa han.

I praksis betyr det at de som har mest og som tjener mest vil måtte regne med å få økt skatt, mens komiteen ønsker å øke bruken av oljepenger i nedgangstider «for å holde hjulene i velferdsstaten i gang».

Får komiteen partiets støtte for forslaget, vil det innebære at SV vil jobbe for at de som tjener mindre enn gjennomsnittslønn skal skjermes for skatteøkninger.

Vi ønsker også å skattlegge verdipapirhandel, og foreslår derfor avgift på børstransaksjoner, sa Lysbakken.

USA-kritikk. Lysbakken presenterte et programutkast han mente var radikalt, men flere standpunkter i programteksten er tonet ned i forhold til teksten i programmet for inneværende periode (2005-2009). Blant annet er den omstridte formuleringen om at USA er den største trusselen mot verdensfreden, som er tatt med to ganger i det gjeldende arbeidsprogrammet, fjernet i forslaget til nytt program.

Det er ikke mange setningene som er like i dette og det foregående programmet, men det betyr ikke at vi er blitt mindre kritiske til USA. Ingen som leser dette programutkastet kan være i tvil om det, sa Lysbakken.

Komiteen opprettholder partiets motstand mot NATO-medlemskap og konkluderer med at Norge må melde seg ut av forsvarsalliansen. Ikke nok med det, komiteen programfester også at Norge må ut av Afghanistan.

Ut av Afghanistan. Vi ser at ISAF-styrken i større og større grad smelter sammen med USAs militære operasjon i Afghanistan. Det er ikke lenger lett å se forskjellen på ISAF og operasjon «Enduring freedom». Dagens strategi har spilt fallitt og derfor er det ikke lenger mulig å støtte norsk deltakelse i ISAF, sa Lysbakken.

Han hevdet at de sivile dødstallene i Afghanistan har økt med 40 prosent de siste årene, først og fremst som følge amerikanske bombetokt.

Og det er helt uakseptabelt, sa han.

Klima på topp. Programkomiteen viderefører naturlig nok alle partiets hjertesaker, som helse, utdanning og fattigdomsbekjempelse, og plasserer klimasaken på topp, eller rettere sagt i første kapittel. Der blir det tatt til orde for enda mer ambisiøse klimakutt enn dagens regjering har lagt opp til. Norge må kutte sine klimautslipp med 40 prosent fra 1990-nivå og ha tilnærmet nullutslipp i 2050, ifølge programutkastet.

Vi mener dessuten at Norge må bruke mellom 1,5 til 3 prosent av sine inntekter (BNI) på klimatiltak inntil en internasjonal klimaavtale er på plass. Vi ønsker også å sette av 100 milliarder kroner til et klimafond for å stimulere til økt forskning og utvikling av ny energiproduksjon, sa Lysbakken.

Programmet blir spikret i februar neste år etter at lokallagene har fått kommet med sine endringsforslag.

Les mer om programforslaget i Vårt Lands papiravis fredag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter