Nyheter

Språk lønner seg

Språkmektige bedrifter tjener 40 prosent mer enn de som ikke har flerspråklige ansatte.

Over hele landet markeres Språkdagen med ulike arrangementer. Alt fra litteraturforedrag til språkquis, bokutstilling, performance og kulturvandring i språklabyrint.

Leder for Fremmedspråksenteret, Johanne Ostad, forteller at det er bevisstgjøring rundt det flerkulturelle; det å få andre til å gjøre noe ut av dagen, som er selve essensen i Språkdagen.

Vi informerer skoler og universiteter om Språkdagen gjennom hele året i håp om at så mange som mulig skal delta. Målet er å få høyt nivå såvel som stor bredde i språkkunnskapen hos folk.

Ostad tror det er viktig at skolen får til gode fagkombinasjoner slik at folk med vidt forskjellige yrkesutdanninger kan ha like god språkkompetanse.

QUIZ: Hvor mye kan du om språk?

Lite akademisk. I følge Ostad viser undersøkelser at bedrifter som har egen strategi på flerspråklig kommunikasjon tjener 40 prosent mer enn de som ikke satser på språkmektige medarbeidere.

Jeg har tro på at språkfagene får et oppsving i fremtiden. Det er nå en politisk vilje og en internasjonal bevissthet rundt språk som vi ikke så tidligere, forteller Ostad.

Selv om norske studenter jevnt over snakker godt engelsk mener lederen for Fremmedspråksenteret at språkkunnskapen på det akademiske og profesjonelle nivået er langt dårligere.

For et velfungerende forskningsmiljø har vi her et kjempeproblem.

LES OGSÅ: Språkdag skal pirre elever

Ekstrapoeng. Fremmedspråksenteret kan imidlertid opplyse at norske studenter har hatt en jevn tilbakegang i kunnskap og ferdigheter i langt flere fag enn språk. Matematikk har vært et av områdene det har blitt alamert om og som det dermed har vært staset mye på de senere årene.

At studenter får ekstrapoeng for fordypning i språkfag, tror jeg kan ha mye å si. For tiden ser vi at både spansk, kinesisk og arabisk stadig blir mer populært, konstaterer Onstad.

QUIZ: Hvor mye kan du om språk?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter