Nyheter

Frykter at håpet svinner

– Jeg frykter at endringer til det bedre i Zimbabwe tar tid. Så lang tid at folk mister håpet, sier Ynghild Solholm. Hun driver hjelpeorganisasjonen Sabona, som får støtte fra torsdagens Jazz Aid-konserter.

Ynghild Solholm reiste til Zimbabwe på egenhånd i 1999 for å drive hjelpearbeid, og startet hjelpeorganisasjonen Sabona. Det er økonomisk nedgangstid og skyhøy inflasjon i Zimbabwe, som preges av konflikter mellom regjering og opposisjon. Solholm holder ukentlig kontakt med Sabonas styre i landet.

Mangler basisvarer. – Hvordan lever folk i Zimbabwe nå?

– Endringene som Zimbabwe har gjennomgått de siste årene har gjort nasjonen deprimert. Om du er så heldig at du får utbetalt lønn, rekker den ikke til noe som helst. De få som får lønn har ikke råd til å sende barna på skole eller skaffe seg nødvendige basisvarer som brød og såpe, sier Solholm til Vårt Land.

– Folk har ikke engang råd til å hente sine døde på sykehuset og få dem begravet, fortsetter hun.

Solholm ser at det ikke bare er de fattigste som sliter, men også de som tidligere kunne kalles middelklasse. Kvalifisert personell reiser ut i håp om en bedre fremtid i land som Storbritannia og Sør-Afrika. Mange sykehus har ikke hatt leger til stede på flere måneder.

Håp. – Hvordan ser folk flest på fremtiden?

– Folk i Zimbabwe har båret på et håp gjennom mange år, og tenkt at «nå kan det ikke bli verre». Folk tilpasser seg nye endringer dag for dag. Mange jobber for en bedre fremtid, og har ikke gitt opp, konstaterer Solholm.

– Hva er din største bekymring for Zimbabwe?

– Jeg vet jo at det vil ta tid for folk i Zimbabwe å lege sårene og komme til hektene. Min største bekymring er at det skal ta for lang tid før endringer til det bedre i det hele tatt kommer, slik at folk mister håpet. Det er håpet som gir fremtidstro, og jeg har sett så mange uskyldige mennesker med fryktelig tøffe hverdager.

Forhandlinger. Solholm mener det er alfa og omega for Zimbabwe at opposisjonen og regjeringen nå later til å være forhandlingsvillige. Tirsdag ble partene enige om en avtale som kan gi et demokratisk nyvalg neste år.

I kveld er det Jazz Aid på Cosmopolite i Oslo, og der spiller Torun Eriksen Band, Tore Brunborg, Kouame Sereba og Magnolia Jazzband til inntekt for Sabona og Leger Uten Grenser. Sabona skal hovedsakelig bruke sin halvdel av overskuddet til flere brønner og vanningssystemer til grønnsakshager.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter