Nyheter

Willoch-varsko om «norskfødte» barn

VETERAN: Eks-statsminister frykter at landets «norske preg» blir borte.

Det fødes så få barn i Norge at «den norskfødte befolkning» vil bli nær halvert i løpet av et par hundre år, advarte Kåre Willoch i hilsningstalen sin til helgens Høyre-landsmøte.

Den tidligere statsministeren understreket at det ikke nødvendigvis er en politisk oppgave å holde denne befolkningen på dagens nivå, men at resultatet av dagens utvikling etter hans syn kan bli alvorlig.

– Resultatet kan bli så voldsomt at nedgangen fører til en sosial og økonomisk krise. Eller til så stor innvandring fra andre verdensdeler at landets norske preg blir borte, sa veteranen, som i fjor høst rundet 90 år.

LES OGSÅ: Vil kvesse kravene til land som mottar norske bistandskroner

Øke barnetrygden

Willoch mener fødselstallet kan økes gjennom politiske virkemidler. Han peker på barnetrygden, som har gått ned i realverdi siden 90-tallet – og også er satt ned i kronebeløp fra tredje og senere barn.

– Det betyr at barnefamilier betaler mer skatt enn andre etter samme levestandard. Men den høye barnetrygden de fikk som kompensasjon, er drastisk redusert, sa Willoch.

LES OGSÅ: Bollestad i historisk tale: Derfor valgte jeg Erna Solberg

I sin nye plattform lover Solberg-regjeringen å øke barnetrygden med 600 kroner i måneden for barn under 6 år. Flere partier kjemper for å øke den.

En gjenreising av barnetrygden til et beløp som monner, er ifølge Willoch ett tiltak. Men den tidligere Høyre-lederen synes andre økonomiske tiltak kan være vel så gode.

Skattegrep

Han mener det er bedre å gi barnefamilier fradrag i skatten, slik at de kan beholde sin levestandard selv om de får barn.

– Det kan nok bidra mer effektivt til at man får et barnetall som gjør det mulig å bevare – i hovedsak – den befolkningen vi ønsker. Så må man vel å merke supplere med tilskudd til dem som har så lav inntekt at de ikke får utbytte av skattelettelser, sa han.

Avslutningsvis sa Willoch at han håpet oppgaven med å bevare norsk befolkning av rimelig størrelse var en oppgave som ville appellere både i og utenfor eget parti.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter