Nyheter

Vil ikke bli trossamfunn

Normisjon vil heller påvirke Den 
norske kirke enn å opprette eget medlemsregister.

Fredag vedtok Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) å opprette et eget trossamfunn. I 2009 gjorde Indremisjonsforbundet det samme. Dermed er Normisjon den siste store misjonsorganisasjonen med utbredt forsamlingsvirksomhet som ikke også er trossamfunn.

– For oss er det ikke et aktuelt tema, og det er ingen dramatikk for oss at Misjonssambandet har gått den veien. Vi er en misjonsorganisasjon, og ser at vi i dag når lengst ved ikke å være trossamfunn, sier styreleder i Normisjon, Tormod Kleiven.

LES OGSÅ: Misjonssambandet danner trossamfunn

Ekteskapssyn

Motstand mot likekjønnet ekteskap og den teologiske utviklingen i Den norske kirke er blant årsakene til at NLM vedtok å opprette trossamfunn. Kleiven sier at mange i Normisjon kjenner på de samme spenningene, men ønsker at disse skal bruke sin innflytelse som medlemmer til å påvirke Den norske kirke innenfra.

Ekteskapssynet er sentralt i høstens kirkevalg. «Levende folkekirke», som står på at ekteskapet er for mann og kvinne, og «Åpen folkekirke» som kjemper for likekjønnet vigsel i Den norske kirke, er tunge aktører.

– Ekteskapsforståelsen er et av temaene som har aktualisert debatten om trossamfunn. En tydeliggjøring i en annen retning vil påvirke oss og vårt samarbeid, men disse spenningene er også tydelige innad i Den norske kirke. Vi har valgt å være en tydelig aktør ved det kommende kirkevalget, forklarer Kleiven.

Normisjon har stilt seg bak kirkevalgkampanjen «Levende folkekirke».

– Vi vil være med på å støtte opp under de kreftene som samsvarer med det vi tenker om hva som er rett og sant, sier han.

LES OGSÅ: Vil vippe kirkevalget

Statsstøtte

– Vil ikke det å opprette et trossamfunn gi dere flere privilegier, for eksempel ­offentlig støtte?

– Offentlig støtte er i hvert fall ikke et argument for å stifte trossamfunn. Vår måte å drive misjon på er ikke basert på hva som gir oss mest offentlig tilskudd.

– Mange av deres forsamlinger fungerer som fullverdige ­menigheter. Vil det være aktuelt for dem å bli egne trossamfunn?

– Alle forsamlingene er selvstendige enheter som er fri til å gjøre som de vil. Dermed kan de opprette trossamfunn uten å spørre oss, selv om de gjerne gjør det, sier Kleiven.

– Og hva svarer dere i landsstyret hvis de spør?

– Vi ser ikke på trossamfunn som en naturlig måte å organisere oss på. Vi oppretter ikke forsamlinger primært som en reaksjon på ting vi ikke liker i Den norske kirke, sier han.

Kun én av Normisjons forsamlinger har registrert seg som trossamfunn i dag. Det skjedde i vår da Norkirken Tromsø registrerte seg for å hjelpe amerikanske voluntører som fikk visumavslag fordi Norkirken Tromsø ikke var registrert trossamfunn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter