Nyheter

Vil ha dialogspråk 
i debatten

Generalsekretæren i Islamsk Råd Norge maner til «religiøs sensitivitet» i religionsmøtet ved gudstjenester og hellige handlinger.

– Det som skjedde ved gravferden på Nesodden etter Utøya-massakren på Nesodden er et eksempel på at det lar seg gjøre å finne gode løsninger, sier generalsekretær Mehtab Afsar til Vårt Land.

Han peker på bildet av presten og imamen som gikk sammen fra Nesodden kirke til det muslimske gravfeltet i juli 2011.

– Slik kan det være når flere parter viser takhøyde, mener Afsar.

LES OGSÅ: Slik vil biskopene ha det

Forståelse

Han var blant de mange inviterte til miniseminaret som Bispemøtet arrangerte i går, om religionsdialog og religionsmøter ved gudstjenester og kirkelige handlinger.

– Jeg er enig med biskop Nordhaug, som mener at det kan være rom for å bruke tekster fra hverandres religiøse tradisjoner. I muslimsk kontekst er heller ikke dette helt fjernt: Jeg har hørt muslimske ledere referere til tekster i andre religioner; både fra Toraen og Bibelen, sier Afsar.

LES OGSÅ: Leser aldri fra Bibelen i muslimske begravelser

Han har forståelse for Nordhaugs nei til lesning av tekster eller bønn i religionsutøvelsen.

Motbør

På seminaret møtte biskop Nordhaug motbør fra en del med bakgrunn av kirkelig dialogarbeid. De mener biskopen i vest er for tilbakeholden med å «ha åpne dører» for tekster og trosuttrykk fra andre religioner.

Anne Anita Lillebø, som har ledet dialogsenteret Emmaus i Oslo, problematiserte for eksempel biskopens bruk av begrepet «religionsblanding».

Biskop Erling Pettersen, som også er leder i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, innledet om «dialogteologi på norsk». Han minnet om at det allerede i 1993 ble etablert en kontaktgruppe mellom Islamsk Råd og Mellomkirkelig råd, og at det senere er utviklet mange ulike former for religionsdialog.

– Jeg ønsker at det politiske ordskiftet mer var preget av ord som står sentralt i dialogarbeid: Respekt, tillit, likeverdig, vennskap, fellesskap, sårbarhet og gjestfrihet, sier Pettersen til Vårt Land.

Frykt

I sitt foredrag sa han at statsråd Sylvi «Listhaug er «aktør og igangsetter» i en offentlig debatt som preges av «lukkethet og frykt».

– Det er frykten for det fremmede som preger statsråden. Vi har i altfor stor grad en fryktbasert samtale om de fremmede. Jeg ønsker meg et annet språk i den offentlige samtalen, et språk som er preget av erfaringene med et langvarig dialogarbeid i Norge, sier Erling Pettersen.

LES INNLEGGET FRA BISKOP NORDHAUG: «Kan det leses fra Koranen i en gravferd?»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter