Nyheter

– Vi kaster ingen ut av kirken

Biskop Helga Haugland Byfuglien avviser regjeringens ønske om hjelp til å unngå at noen søker tilflukt i kirken.

BODØ: – Det virker som man forholder seg til kirkeasyl som en ordning som kirken har opprettet og oppfordret til, og at det dermed er en ordning som kirken kan avvikle. Det er ikke tilfelle, sier leder for Bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, til Vårt Land.

Lørdag ble det kjent at regjeringen vurderer å trekke tilbake en instruks som sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt.

LES MER: Historien om hvordan kirkeasylet oppsto i Norge

– Kirken må ta ansvar

Bakgrunnen er at flere av asylsøkerne som har kommet over Storskog har søkt tilflukt i kirker i Finnmark for å unngå å bli tvangsreturnert til Russland.

– Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

– Det er opp til kirken å forvalte denne situasjonen på en god måte. Hvis de går i aktiv dialog med politiet og sørger for at man får avviklet dette på en god måte, er det ikke sikkert at politiet trenger å bruke makt i det hele tatt, sier han.

LES MER: Slik avsluttet Danmark kirkeasylet

– Ingenting å ordne opp i

Biskop Byfuglien avviser regjeringens ønske om hjelp.

– Det som har fått betegnelsen kirkeasyl, er når mennesker i en fortvilt situasjon går inn i kirken og ikke vil forlate den. Dersom det er slik at regjeringen i denne situasjonen vil gjøre endringer, er det de politiske myndigheters ansvar. Kirkeasylet er ingen ordning, så vi har ingen ting å ordne opp i, understreker Byfuglien.

– Mener du at regjeringen bør trekke tilbake politiinstruksen for å rydde opp?

– Det ville vært oppsiktsvekkende å gjøre det, fordi vi har svært få erfaringer med denne typen opphold i kirken de siste 15 årene.

VÅRT LAND MENER: Det er regjeringen som har nøkkelen til å avskaffe kirkeasyl

Tause kirketopper

Store deler av lederskapet i Den norske kirke, blant dem fem biskoper, er i helgen samlet i Bodø til vigslingen av ny biskop i Sør-Hålogaland. Verken biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland, som Storskog er en del av, eller Kirkerådets leder, Svein Arne Lindø, vil kommentere kirkeasylstriden overfor Vårt Land. Øygard henviser til Byfuglien, men forteller at det nå er totalt 11 personer i kirkeasyl i hans bispedømme – åtte i Hammerfest og tre i Kirkenes.

I regjeringserklæringen fra 2013 heter det «at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl». Allerede i desember samme år ga justisminister Anders Anundsen (Frp) Politidirektoratet beskjed om å ta grep: «Justis- og beredskapsdepartementet legger til grunn at det tas initiativ til dialog med Kirken i løpet av 2014 med sikte på å finne en felles løsning med Kirken som bidrar til at vi julen 2014 ikke lenger har personer med utreiseplikt som har tatt bolig i norske kirker.»

LES MER: Ville ikke lage retningslinjer for kirkeasyl

– Regjeringen må ta ansvaret

Det har funnet sted noen møter mellom Politidirektoratet og Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, men de munnet ikke ut i noe konkret.

– Er det feigt av regjeringen å be kirken ta ansvaret for å bli kvitt kirkeasyl, Byfuglien?

– Det er de politiske myndigheter som fullt og helt har ansvaret for å gjøre noe i denne situasjonen, hvis de vurderer det slik.

– Opplever du at de skyver kirken foran seg i en upopulær sak?

– De må ta ansvaret for det de velger å gjøre. Vi kommer ikke til å kaste noen ut av kirken.

LES MER: «Kirkeasylet har vært en nødvendig sikkerhetsventil»

– Setter oss ikke over loven

Byfuglien sier hun ikke har fått henvendelser om saken fra politisk hold i løpet av lørdagen.

– Kommer du å ta initiativ overfor departementet for å tydeliggjøre at kirkeasyl ikke er en ordning fra kirkens side?

– Det skulle justismyndighetene være godt kjent med.

– Forstår du at regjeringen blir provosert når noen nekter å rette seg etter lovlige vedtak og i stedet går inn i en kirke?

– Det går an å forstå at noen blir provosert, men det er helt feil at kirken setter seg over loven. Dette handler om å gi fortvilte mennesker et lite pustehull, ikke om å legge til rette for langvarige opphold i kirken.

– Legger ikke til rette for kirkeasyl

Vårt Land skrev lørdag om En betenkning om kirkeasyl, som er utarbeidet av Mellomkirkelig råd. Det ble levert høsten 2014 og omtales som et ressursdokument. Det skal ikke forstås som retningslinjer eller en veiledning, understrekes det, men som «betraktninger menighetene kan ha nytte av».

Byfuglien avviser at det å lage et slikt hefte er det samme som legge til rette for kirkeasyl.

– Hovedbudskapet i dokumentet er at kirkeasyl bør være kortvarig og ikke er noen varig løsning, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter