Klima

Ut i protest mot kirkeprotest

Flere rikspolitikere har valgt å melde seg ut av Den norske kirke.

Stortingsrepresentant Tina Bru fra Høyre varslet at hun gikk ut av kirken etter at biskopene Tor B. Jørgensen og Olav Øygard tok til orde for at Norge bør bremse oljeproduksjonen, og la mye olje ligge igjen i bakken.

– Å fase ut oljeproduksjonen er dårlig klimapolitikk, og ikke en klimapolitikk som jeg som medlem av kirken, kan stille meg bak. Så fort jeg får tak i printer, konvolutt og frimerke skal jeg sende inn min utmelding, sa hun til NRK.

LES MER Meldte seg ut

Refset

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen fra Fremskrittspartiet meldte seg ut av den norske kirke i protest. Han mente kirken hadde utviklet seg mot et politisk parti. Han refset særlig tidligere biskop Tor B. Jørgensen for å ha engasjert seg i politiske saker som oljeboring i Lofoten, tigging og hvilket skatte- og avgiftsnivå man skal ha i Norge.

Bakkemannskap

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra Frp meldte seg ut av Den norske kirke i 2009 etter at kirketopper samlet seg om et utspill mot utvinning av olje i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Den type statskirke vil jeg ikke være medlem i. Jeg er fortsatt kristen, men jeg føler meg ikke hjemme i en kirke som på denne måten gjør seg selv til en partipolitisk aktør. Her har Vårherres bakkemannskap gått ut over sine fullmakter, sa han til Vårt Land.

LES MER Fra talerstol til prekestol

Gikk ut

Diakon Åshild Stordrange Storheim i Nordberg menighet i Oslo erkjenner at kirkens budskap i særlig miljødebatten kan være utfordrende.

– Det er klart at det kan være provoserende for alle dem som jobber i oljesektoren, eller i det hele tatt er for oljeboring i Lofoten, når kirka sier vi ikke bør borre etter olje der.

Standpunkt

Stordrange Storheim sier man absolutt bør være klar over at det kan være støtende og oppleves frustrerende når representanter for kirken går ut med slike standpunkt.

– Jeg vet jo at det er provoserende for mange. Jeg vet om én som meldte seg ut etter at biskopen gikk ut og sa at man ikke skal borre etter olje.

Han var en vanlig kirkegjenger, forteller diakonen.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima