En skogbrann i den nordlige delen av Israel var før helgen nær ved å sette fyr på Tabor-fjellets basilika. Brannen startet torsdag 25. juli, og var under kontroll sent på fredagen 26. juli. Gjennom helgen blusset det fortsatt opp ild i området, men brannvesenet har kontroll på situasjonen, melder nyhetsbyrået AFP.

En talsperson for brannvesenet sier til AFP at basilikaen ikke har blitt skadet, men at et nærmere to kvadratkilometer stort område med busker, kratt og trær har brent.

Rekordhøye temperaturer, tørre forhold og sterk vind har i sommer ført til flere skogbranner i landet enn normalt.

LES OGSÅ: Notre-Dame-katedralen var nære ved å kollapse kommer det frem etter en grundig rekonstruksjon av brannen.

Transfigurasjonen.

Basilikaen ble bygget i 1924 av den romersk-katolske fransiskanerordenen og står på toppen av det skogkledde fjellet Tabor, hvor Jesus ifølge evangeliene skal ha blitt forvandlet foran øynene på disiplene Jakob, Peter og Johannes. Disiplene fortalte at de så Jesus skinne med lys, og at han talte med profetene Moses og Elias.

Hundretusenvis av pilegrimer drar til Tabor-fjellet årlig, ifølge det fransiskanske Kustodiet for Det hellige land, som overser romersk-katolske eiendommer i området.

LES OGSÅ: Kirkekritikk mot Israels hussprenging i Øst-Jerusalem

Mangler vanntilførsel.

Kirken har ikke egen vanntilførsel eller kloakkanlegg. Derfor har fader Francesco Patton, som er områdeansvarlig for Kustodiet for Det hellige land, argumentert for at israelske myndigheter er juridisk forpliktet til å bidra med vann- og kloakkanlegg til fjellet.

– Å sikre frihet til å tilbe og tilgang på det hellige stedet, innebærer også en plikt til å bidra med grunnleggende fasiliteter, og ivareta sikkerheten til munkene og besøkende, sa Patton i en uttalelse til AFP i helgen.

En talsmann for det israelske vannverket har svart at kostnadene for slik infrastruktur bør dekkes av kirken selv, og ikke av staten.