Nyheter

Kirkekritikk mot Israels hussprenging i Øst-Jerusalem

Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes verdensråd (KV), krever at Israel stopper rivingen av palestinske boliger.

På vegne av 350 medlemskirker med vel 580 millioner medlemmer, stiger nå KV-general Olav Fykse Tveit fram på scenen med beisk kritikk av Israels handlinger øst i Jerusalem

– Den ulovlige rivningen av boliger må stanses straks, krever Tveit.

Som generalsekretær i Kirkenes verdensråd (KV) mener han Israel bryter lover og konvensjoner:

– Israelske myndigheter har ødelagt 16 palestinske bygninger, som har 70 leiligheter, i Wadi Al-Hummus, i okkuperte Øst-Jerusalem. Det er et brudd på internasjonal lov, påpeker Tveit.

LES MER: Israel kaster ut sjef for menneskerettighetsgruppe

Konvensjon

Konkret peker han på Genevekonvensjonen som sier at en okkupant kan ikke ødelegge eiendommer på territoriet man okkuperer.

Øst-Jerusalem og Vestbredden ble erobret fra Jordan under seksdagerskrigen i 1967, og har siden hatt status som israelskokkupert territorium. Israel har annektert Øst-Jerusalem.

Nå er KV-sjefen bekymret for at husødeleggelsene i Wadi Al-Hummus, som startet mandag, skal skape presedens; at Israel kommer til å rive flere palestinske boliger i områder som styres av palestinerne selv.

Rettsstrid

Rivingen i Øst-Jerusalem omtales som den mest omfattende på flere år. Arbeidet begynte natt til mandag etter at israelsk høyesterett ga grønt lys til å iverksette en ordre fra forsvarsdepartementet.

Bygningene ligger i nabolaget Wadi Hummus, ved den palestinske landsbyen Sur Baher, og rivingen markerer slutten på en årelang kamp om boligene i utkanten av Jerusalem.

Boligene ligger i en del av Øst-Jerusalem som kontrolleres av Den palestinske selvstyremyndigheten, ifølge avisa Haaretz.

Gjerde

Innbyggerne i området sier at bygningene ligger på Vestbredden, og de understreker at de har fått byggetillatelse av den palestinske selvstyremyndigheten.

Israelske myndigheter begrunner rivingen med at boligene ligger for nært sikkerhetssperringene som skiller Israel fra Vestbredden.

Tidlig på 2000-tallet startet Israel byggingen av murer og gjerder som skal hindre palestinske selvmordsbombere i å komme seg inn i Israel.

LES MER: Palestinere frykter Israel annekterer Vestbredden

EU-krav

KV er ikke de eneste som kritiserer rivingen. EU krever at de stanses umiddelbart. EUs utenrikspolitiske talskvinne, Maja Kocijancic, sier det samme som Olav Fykse Tveit.

– Israels bosetningspolitikk, deriblant handlinger utført i denne konteksten, som tvangsflyttinger, utkastelser, rivinger og konfiskering av boliger, er ulovlig i henhold til internasjonal lov.

Hun understreker at de fleste bygningene ligger i sektorene A og B på Vestbredden, der den palestinske selvstyremyndigheten i henhold til Oslo-avtalen har ansvaret for sivile saker.

Frykt

I Sur Baher besluttet Israel, etter forhandlinger med innbyggerne, å bygge gjerdet inne på Vestbredden for å hindre deling av landsbyen. Siden har innbyggerne, med tillatelse fra palestinske myndigheter, begynt å bygge boliger i den delen av landsbyen som ligger på Vestbredden. Hæren beordret byggestans for flere år siden, og det var palestinernes siste anke som ble avvist av israelsk høyesterett.

Innbyggere frykter at ytterligere 100 boliger som er i en lignende situasjon i det aktuelle området, står i fare for å bli revet i framtida.

– Vi kommer til å havne på gata, sier Ismail Abadiyeh, som sammen med sin familie bor i en av de truede bygningene.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter