Nyheter

Twitter-trakassert på Unge Høyre-møte

Mens KrFU-nestlederen holdt hilsningstale til Unge Høyre ble det fra salen twitret om hvem som kunne få henne til sengs. Unge jenter i KrFU ble advart mot en ukultur i Unge Høyre.

Ida Lindtveit har tatt kontakt med Vårt Land etter at saken ble publisert. Hun presiserer at hun selv ikke opplevde hendelsen som trakassering.

Flere KrFU-kilder bekrefter at unge jenter i partiet ble advart mot en ukultur i Unge Høyre. Twitter-hendelsen skal ha funnet sted på Unge Høyres landsmøte i 2014 da daværende KrFU-nestleder Ida Lindtveit Røse besøkte Unge Høyre.

Søndag meldte Høyre at de har mottatt 21 varsler fordelt på tolv personer. Ti av disse skal gjelde den avgåtte Unge Høyre-lederen Kristian Tonning Riise. Mandag meldte NTB at statsadvokaten ber politiet undersøke anklager mot ham. Riise-saken har ført til økt søkelys på en ukultur i Unge Høyre.

Her svarer fungerende Unge Høyre-leder Sandra Bruflot på forholdene som omtales i denne artikkelen.

LES OGSÅ: – Vanskelig å se forskjell på Giske- og Grande-sakene

«På rommet»

Vårt Land har snakket med KrFU-kilder om kulturen i Høyre. Flere av dem nevner Twitter-episoden.

– Noen i Unge Høyre hadde en Twitter-konto som tøyset om at det var om å gjøre å få KrFU-eren som var på talerstolen til sengs. KrFU sentralt reagerte veldig sterkt på det og kontoen ble slettet, forteller Astrid Therese Theisen, tidligere fylkesleder i Akershus KrFU og fortsatt sentralstyremedlem i ungdomspartiet.

På spørsmål fra Vårt Land bekrefter Ida Lindveit Røse historien:

– Det var en anonym Twitter-konto under Unge Høyres landsmøte som twitret om hendelser og folk på landsmøtet. Den kommenterte også meg etter min hilsningstale. Det handlet ikke direkte om sex, men om utseende og hvem man skulle ha på rommet senere den kvelden.

– Hva mener du med «ha på et rom»?

– Det gikk i hvilket rom man kunne finne meg på. Jeg ga veldig tydelig beskjed til Unge Høyre-lederen og opplevde at Paul Joakim Sandøy tok det veldig alvorlig. Generalsekretæren Christopher Wand ble også kontaktet. Han informerte om at de hadde tatt det opp på landsmøtet dagen etterpå, Twitter-kontoen ble fjernet og at han hadde vært veldig tydelig på at slikt ikke skulle forekomme.

LES OGSÅ: metoo: – Alkohol er elefanten i rommet

Advarte jenter

Twitter-episoden fant sted på samme landsmøte som Kristian Tonning Riise valgt til leder. 11. januar i år kunngjorde han sin avgang med den begrunnelse at han har gjort ting i sin ungdomstid som han skulle ønske var ugjort og at metoo har vært en vekker for ham.

Siden har pressen rullet opp en ukultur i Unge Høyre og Høyre. Flere har prøvd å varsle, men uten å bli tatt på alvor. Mange av varslerne gjelder Kristian Tonning Riise.

Astrid Therese Theisen, som var fylkesleder i Akershus KrFU fra 2014-2016, forteller at hun advarte unge, kvinnelige medlemmer mot festene til Unge Høyre:

– Jeg kan nok ha advart mine jenter mot å være med på festene til Unge Høyre, fordi det var mye alkohol der. Jeg har ikke hatt lyst til å sende mine 16 år gamle jenter på dem. Det har jeg nok vært ganske tydelig på. Når de var med på hilsningstaler på landsmøter, oppfordret jeg dem til å gå hjem før middag, sier Theisen.

Hun understreker at hun selv ikke var med på Unge Høyres fester, men var klar over kulturen der:

– Jeg er kjent med at det er en veldig festkultur i Unge Høyre, at det har vært vet mye ligging rundt og sånn. Men jeg har ikke visst om noe som ikke var samtykkende, sier Theisen.

Har den siste tidens avsløringer om Unge Høyre overrasket deg?

– Jeg har vært veldig overrasket over omfanget. Jeg visste at Kristian var en flørt, men jeg ante ikke hvor stort omfanget var.

LES OGSÅ: Full strid i KrFU etter varslingssak

Kristne jenter

I Aftenposten 13. januar hevdet Hedvig Halgunset at «KrFU-jenter blir sett på som et mål på disse festene i Unge Høyre»:

Det er stas hvis man greier å legge ned en KrFU-er, fordi vi skal være så konservative og «hard to get».

Ifølge henne var det en «helt egen» og «mye verre» kultur i Unge Høyre enn i andre ungdomspartier. Ingrediensene er mye alkohol og store aldersforskjeller. Resultatet er «mange kommentarer, blikk og tafsing».

Vårt Land har snakket med sentrale KrFU-navn fra det siste tiåret. Enkelte kjenner igjen forestillingen om at kristne jenter kan være et ekstra gjevt mål blant gutter, fordi de skal være mer konservative og vanskelige. Men få har opplevd Unge Høyre som spesielt ille.

Da omfanget av varslene mot Kristian Tonning Riise ble kjent, innførte Unge Høyre alkoholstopp på sine arrangementer.

Fungerende Unge Høyre-leder, Sandra Bruflot, tar avstand fra Twitter-episoden og ønsker å undersøke forholdene KrFU-politikerne melder om.

LES OGSÅ: «No høyrer vi kvinner som i heilag vreide seier: No er det nok!»

Dypere ukultur

En annen sentralt plassert KrFU-kilde mener det blir feil å peke på et enkelt ungdomsparti og si at det har den verste ukulturen. Hun mener det er en ukultur i politikken generelt, der kvinner blir objektivisert og eldre menn prøver seg på yngre kvinner på festene.

Selv har hun opplevd ubehagelig pågående stortingsrepresentanter og politiske rådgivere. Noe av ukulturen i politikken består i at partiene tiltrekker og belønner mennesker som er villige til å gå lenger enn folk flest. Og de unge tar etter de mer erfarne, mener KrFU-kilden.

Kommunikasjonssjef i Høyre, Peder Engseth, sier til Vårt Land at partiet ikke har anledning til å kommentere Twitter-episoden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter