Nyheter

Full strid i KrFU

Det snakkes om lederstrid, tillitskrise og løgn i KrFU før fredagens landsstyremøte. Stridens kjerne: Håndteringen av varsler Julia Sandstøs sak.

– Vår tålmodighet og tillit til ledelsen er tynnslitt, sier Kristofer Olai Ravn Stavseng, fylkesleder i Oslo KRFU.

Han var en av de åtte fylkeslederne som før jul fremmet et krav om ekstraordinært landsmøte og valg av ny ledelse i KrFU.

– Er det en tillitskrise mellom dere og ledelsen i KrFU?

– Ja, du kan egentlig kalle det en tillitskrise. Vi opplever at leder og partisekretær har ført KrFU ut på feil side metoo-kampanjen. Fremgangsmåten deres har til dels vært graverende.

LES OGSÅ: Julia Sandstø varslet om trakassering i KrFU

Sandstø-saken

Mens mediestormen rundt Trond Giske og Arbeiderpartiet har begynt å minke, brygger det opp til strid i Kristelig Folkepartis Ungdom før fredagens landsstyremøte.

Stridens kjerne er den såkalte Sandstø-saken, som nådde mediene i kjølvannet av #metoo-kampanjen i fjor høst.

5. desember skrev Aftenposten om hvordan KrFU-politiker Julia Sandstø i 2015 varslet KrFU-ledelsen om trakassering fra en eldre KrFU-politiker. Den tidligere fylkeslederen i Akershus mener partiledelsen var altfor seint ute med å ta varslene hennes på alvor. I mellomtiden ble mannen det ble varslet om valgt til et sentralt verv.

Sandstø reagerte også på at ledelsen sådde tvil om deler av hennes historie og hevdet den hadde forsøkt å hindre henne i å fortelle sin historie til Aftenposten.

11. desember meldte Vårt Land at Sandstø skulle i oppklaringsmøte med ledelsen i KrF og KrFU. Det ble aldri noe av. Mens Sandstø ventet på å komme inn til det avtalte møtet, møtte hun et medlem av KrFUs sentralstyre som kritiserte henne for å ha gått ut med saken. Sandstø forlot til sist partikontoret gråtende, meldte Aftenposten.

Lille julaften meldte Dagbladet om at åtte fylkesledere krevde ekstraordinært landsmøte. Nylig forkastet KrFUs kontrollkomité kravet om ekstraordinært landsmøte, siden fylkeslederne ikke hadde forankret sitt syn i fylkeslagene. Ingen ting tyder på at det blir siste ord i saken:

– Vi mener at sentralstyret sprer et budskap om at dette er en maktkamp og at de prøver å dysse ned Julia sin sak, sa Akershus-fylkesleder Simen Bondevik til NRK i den forbindelse.

Det var Bondevik som først tok initiativ til oppropet om et ekstraordinært landsmøte.

– Det vi ønsker er at ledelsen skal gi Julia en full beklagelse for hvordan saken ble håndtert og hvordan de har uttalt seg i media i ettertid. Vi ønsker også en intern beklagelse for å ha gitt medlemmene grunn til å føle seg uttrygge i KrFU, sier han til Vårt Land.

Det var daværende KrFU-generalsekretær, Mathea Fjukstad Hansen som håndterte saken i 2015. Den dukket først opp da Emil André Erstad var leder for ungdomspartiet, men kort tid seinere tok Ida Lindtveit over ledelsen. Mathea Fjukstad Hansen fortalte sin versjon av saken i Vårt Land i 6. desember i fjor. Julia Sandstø svarte i samme avis 11. deptember.

LES OGSÅ: «Noen burde sagt at han ikke var skikket»

Sterke ord

Oslo-fylkesleder Kristofer Olai Ravn Stavseng tegner et bilde av en ledelse som forsøker å hindre negative medieoppslag.

– De setter hensynet til partiets omdømme foran den som er utsatt for seksuell trakassering. Julias utspill var en mulighet til å belyse et viktig tema, endre holdninger og gjøre det lettere å stå fram. Måten de har omtalt saken på i media gjør det i stedet mer utrygt å varsle om seksuell trakassering.

Han sier rett ut at «vi opplever at ledelsen lyver om visse ting», for eksempel at de ikke skal ha forsøkt å hindre Sandstø i å gå ut i Aftenposten.

Stavseng viser også til et annet eksempel. Nylig var han initiativtaker til et felles opprop fra fylkeslederne i Oslo mot seksuell trakassering i ungdomspartiene.

– Da fikk jeg en telefon fra ledelsen, som ville at jeg skulle endre kritikken jeg kom med der om at KrFU ikke har beklaget overfor Julia. Ledelsen har senere sagt at de aldri tok kontakt med meg, men at det var jeg som tok kontakt med dem for å få hjelp med noen sitater. Det er blank løgn.

Har du ingen forståelse for partiledelsens håndtering av saken?

– De burde gått ut sammen med Julia Aftenposten og sagt: Dette skjedde i vårt parti og det skjer i politikken. Nå må vi sammen gjøre det bedre. I stedet så motarbeidet de det for ikke å skade partiets omdømme. Resultatet ble det stikk motsatte.

KrFUs generalsekretær Otto Galtung ønsker ikke å kommentere anklagen om løgn. Han viser til at partiet skal gjenomgå saken på landsstyremøtet på fredag.

LES OGSÅ: Forbereder seg på oppklaringsmøte med ledelsen i KrF og KrFU

Maktkamp

Fylkesleder i Rogaland KrFU, Jonas Andersen Sayed, sa nylig til NRK at «ting tyder på» at det er snakk om en maktkamp. Til Vårt Land sier han at situasjonen i ungdomspartiet er «ganske dramatisk».

– Jeg kan ikke tolke oppførselen til fylkeslederne bak oppropet som annet enn maktkamp, sier Sayed.

Han reagerer kraftig på fremgangsmåten til partifellene:

– Lille julaften fikk jeg en telefon fra en fylkesleder som sa at de var gått sammen om et krav om ekstraordinært landsmøte. Jeg mener dette er en alvorlig sak og vi må se på retningslinjene våre for seksuell trakassering. Men de må bruke organet som skal ta seg av slike saker, nemlig landsstyret.

Landsstyret har ikke vært samlet siden Sandstø-saken kom opp, påpeker han.

– Når ledelsen og landsstyret ikke har fått sagt noen ting, er det veldig spesielt og uryddig å kreve et ekstraordinært landsmøte.

Sayed sier han sa tydelig ifra om dette da han ble kontaktet lille julaften.

– Så blir jeg beskyldt for å spre et argument om at dette er maktkamp på vegne av sentralstyret. Det er sprøyt. Jeg har ikke vært i kontakt med sentralstyret. Jeg reagerer på at jeg har blitt ført bak lyset.

– Hva mener du?

– At mye har skjedd bak ryggen på blant annet landstyret her. Det tyder på at noen fylkesledere har rottet seg sammen.

– Har du forståelse for motivet deres?

– Jeg hadde det. Men når vi har landsmøter hvert år, og de fremmer krav om ekstraordinært landsmøte, så ser det mistenkelig ut som at de ser en sjanse til å bytte ut noen de ikke liker uten å gå veien om valgkomiteer og slikt.

Det er «ganske anspent» på fylkesledernivå nå, ifølge Sayed:

– Det er i ferd med å bygge seg opp to fløyer. De som er villig til å kaste ledelsen og de som ikke er det.

LES OGSÅ: Venstre kan ta «livssynsministeren»

Kan bli tillitsspørsmål

Bør ikke håndteringen av Sandstø-saken behandles i landsstyret først, Bondevik?

– Det er forkastelig at Jonas Andersen Sayed trekker motivene våre i tvil og antyder at dette handler om maktkamp. Dette handler bare om at vi i KrFU har en alvorlig trakasseringssak, som ikke er håndtert godt nok. Vi ønsker en prosess som involverer hele ungdomspartiet.

Derfor har dere vel landsstyret?

– Det handler også om å involvere litt flere enn landsstyret. Så er det sånn at hvis ledelsen ikke klarer å beklage, så er det ikke sikkert de har tillit i organisasjonen.

– Partiledelsen velges av landsmøtet. Brygger det opp til lederstrid?

– Nei, det handler om at vi ønsker en ordentlig beklagelse. De har bare beklaget at Sandstø opplevde det på den måten. En sånn ledelse vil ikke jeg ha i min organisasjon, sier Bondevik, som håper ledelsen benytter fredagens landsstyrenmøte til å beklage.

Fylkeslederen er også skuffet over at sentralstyret ikke har sørget for en beklagelse.

LES OGSÅ: Innvandringskritikere vinner makt i Sentral-Europa

Vente til fredag

KrFU-leder Martine Tønnessen er for tiden 50 prosent sykmeldt. Saken håndteres av generalsekretær Otto Galtung. Han viser til at kravet om ekstraordinært landsstyremøte står på sakslisten når KrFU samles til landsstyremøte i Oslo førstkommende fredag.

– Der skal vi ha en gjennomgang av mediesaken. Vi tar denne saken på dypeste alvor, sier han.

Han kjenner ikke til at det har blitt fremsatt krav om ekstraordinært landsmøte i KrFU før. Derfor er det et sterkt signal, påpeker han.

– Ser ledelsen noe de burde gjort annerledes?

– Dette har vært en vanskelig sak, og det er ting vi i dag ser at vi kunne ha gjort annerledes. For eksempel involverte vi Julia i for stor grad i behandlingen av varslingssaken. Vi spurte henne blant annet om det var greit for henne at vedkommende stilte til valg for et verv.

Kritikerne sier dere setter partiet foran varsleren?

– Dette skal vi behandle på fredag. Vår intensjon har vært å ivareta Julia på best mulig måte. Derfor har vi prøvd å få til en samtale med Julia for å gå gjennom saken. Vi har beklaget påstandene vi kan beklage.

– Kritikerne reagerer på at KrFU-ledelsen bare beklager at hun «opplever» det slikt?

– Det var ikke den nåværende ledelsen som håndterte saken. Og den fikk konsekvenser for vedkommende.

Galtung understreker at døren deres alltid er åpen og at de gjerne vil prate med Julia Sandstø.

– Var det lurt å gå i en diskusjon om hendelsesforløpet med en varsler på den måten dere gjorde?

– Det er moment i gjennomgangen vi skal ha på fredag.

Opplever dere at dere har tillit som ledelse?

– Jeg har registrert det som står i media. Det er alvorlig nok i seg selv, men et eventuelt mistillitsforslag må fremmes overfor oss.

LES MER: Kritikerne frykter knebling 

Frafjord Johnson får kritikk

Kritikken fra fylkeslederne rammer også moderpartiets generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson, som har bistått KrFU-ledelsen med mediehåndtering.

– Vi er skuffet over Hildes håndtering av medieutspill. Hun har også sagt dette med at de beklager dersom Julia ikke har opplevd behandlingen av saken som god nok. Vi hadde forventet mer av henne, sier Oslo-leder Kristofer Olai Ravn Stavseng.

Hilde Frajord Johnson skriver i en tekstmelding til Vårt Land:

«I etterkant ser også vi at det er ting som kunne vært håndtert annerledes i Julias sak. Det har vi beklaget, og gjentatt en rekke ganger. Samtidig er det nettopp hennes opplevelse som har bidratt til at vi forstår at dette ikke var godt nok. Det er dette vi skal lære av og ta med oss videre.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter