Nyheter

Trump-kamp for kristen jul

Er julen som kristen høytid truet i USA? President Donald Trump mener det, og tar kampen opp. Stadig flere amerikanere synes imidlertid en ikke-religiøs julehilsen er helt greit.

Bilde 1 av 4

I Disney-julens og Coca Cola-nissens hjemland reiser det seg jevnlig kritiske røster som hevder at julens religiøse innhold er i ferd med å drukne i et kommersielt sirkus. Nå bekrefter en ny undersøkelse fra Pew Research Center at også julen rammes av en viss sekularisering:

Mens 56 prosent av amerikanerne mener det blir lagt mindre vekt på julens religiøse innhold enn før, er det bare 12 prosent som mener det motsatte. Og selv om ganske nøyaktig halvparten sier de vil gå i kirken på julaften, så er amerikanernes kirkegang svakt nedadgående siden 2014.

LES MER: Strid om fritak i julen

Julekrig pågår i USA

«Krigen mot julen» er blitt et slagord i debatten i USA, særlig fra kristne som mener feiringen av Jesu fødsel har tapt for «politisk korrekt», livssynsnøytral markering av julen.

De påpeker at religiøse symboler som julekrybben er på vikende front i det offentlige rom, og at det religiøse uttrykket «Merry Christmas» (god jul) erstattes av det mer sekulære «Happy Holidays» (gledelig høytid).

LES MER: Til kamp for Jesusbarnet, mot julenissen

Trump på banen

President Trump kritiserte allerede i valgkampen at Christmas-ordet ikke lenger var politisk korrekt. Da han i slutten av november kom til St. Charles for å snakke om sin skattereform, pekte han megetsigende på et stort skilt som var rigget til på scenen: «Merry Christmas».

– På kjøpesenteret blir du møtt av «Godt nyttår», av røde farger, snø og slikt. Du ser ikke «Merry Christmas». Med Trump som deres president, skal vi begynne å feire «Merry Christmas» igjen, lovet Trump forsamlingen.

LES MER: KrF vil pålegge julegudstjeneste

Indirekte Obama-kritikk

Trumps kamp for den kristne julehilsenen blir sett på som et spark på leggen til forgjengeren Barack Obama, som særlig fra den dypt konservative kristenleiren – og Fox News – ble kritisert for å trekke den kristne høytiden i religiøst nøytral retning.

Faktasjekkere har imidlertid for lengst avvist påstander om at med Obama forsvant julekrybben fra juledekorasjonen i Det hvite hus.

En av fire: Nei til julekrybber

Den nye Pew-undersøkelsen tyder på at flere amerikanere mener at julehøytiden godt kan bli litt mindre kristen, i alle fall i det offentlige rom:

• Mer enn en fjerdedel (26 prosent) svarer at kristne symboler som julekrybben ikke i det hele tatt bør tillates utstilt i det offentlige rom, en markant økning fra 20 prosent i 2014.

• Relativt beskjedne 37 prosent svarer at slike kristne symboler må være tillatt, uten hensyn til også å ha med symboler fra andre religioner. Det er betydelig ned fra 44 prosent i 2014.

• To av tre amerikanere synes imidlertid at det er greit med julekrybber og andre kristne symboler på offentlig sted, dersom de sår sammen med andre symboler, som for eksempel den jødiske Hannukkah-lysestaken.

LES MER: Juletradisjoner i USA og Russland

Ivanka Trumps høytidshilsen

Trumps «Merry Christmas»-kampanje har i adventstiden fått et lite tilbakeslag fra noe uventet hold, nemlig Trumps egen familie. Da Trumps profilerte datter Ivanka twitret en hilsen ved inngangen til Hannukkah-feiringen, vanket det kritikk i sosiale medier fordi hun på bildet av familien foran juletreet trykket «Happy Holidays» og ikke «Merry Christmas».

Selv om Ivanka Trump er født kristen, så har hun konvertert til jødedom etter å ha giftet seg med Jared Kushner, som nå er president Trumps seniorrådgiver.

Sterk, men nedadgående tro

Pew-undersøkelsen viser en gjennomgående svært høy, men likevel noe nedadgående tro blant amerikanerne på den bibelske julefortellingen. For eksempel svarer 85 prosent at de tror at Jesus ble født av en jomfru, ned fra 90 prosent i 2014.

Drøyt halvparten av amerikanerne (55 prosent) sier de feirer jul som en religiøs høytid, inklusive 49 prosent som ser julen mer som en religiøs enn en kulturell høytid. Det er en vridning bort fra religiøs vektlegging på rundt fem prosentpoeng siden 2014.

Ikke uventet står julen som kristen feiring sterkere blant republikanere enn demokrater.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter