Nyheter

Tord Lien får pris og 
besøker Israel

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) besøker Israel fram til onsdag. Tema er forskingssamarbeid mellom Norge og Israel.

Like i forkant av det første offisielle besøket i Israel for en Frp-statsråd, kunne Tord Lien torsdag motta en hyllest fra Norsk Israelsk Handelskammer, da han ble tildelt deres årlige æresbevisning som den nordmannen som har gjort mest for å styrke samarbeidet mellom de to landene det siste året.

Israel-venn

Lederen for Norsk Israelsk Handelskammer, Dag Abrahamsen, presiserte under overrekkelsen av en medfølgende skulptur at dette er en personlig pris til Lien. Statsråden takket ved å si at han satt stor pris på hederen:

– Jeg har alltid vært en stor Israel-venn. Men hva har jeg egentlig gjort? Jeg har bare gjort det som er en selvfølge, sa Lien.

Fra i dag og fram til onsdag besøker statsråden Israel sammen med blant annet norske forskere. Der vil han blant annet legge til rette for mer samarbeid mellom norske universiteter og Israel om å utvinne gassforekomster i Middelhavet utenfor Israel.

LES OGSÅ: Frykter minoriteter i Midtøsten kan bli fritt vilt for IS

Forskningssamarbeid

Universitetet i Stavanger (UiS) har inngått forskningssamarbeid med det israelske universitetet Technion om petroleumsteknologi. Samtidig vurderer NTNi Trondheim lignende oljesamarbeid med israelske universiteter.

Både forskningssamarbeidet og Liens reise vekker reaksjoner. Leder Øystein Grønning i samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel (AKULBI), sier til Palestinakomiteen at deres mål er å få Universitetet i Stavanger til å avvikle samarbeid med israelske motparter.

– Saken er aktualisert ved alvoret i å få NTNtil å droppe den planlagte turen til Israel med Olje- og energiminister Tord Lien for å sikre avtaler om forskningssamarbeid i petroleumssektoren.

LES MER: – Toget har gått for tostatsløsning

Protester

Før helgen protesterte AKULBI utenfor UD i Oslo mot forskningssamarbeidet, under parolen: «Ikke støtte Israels gasstyveri – nei til forsknings- og industrisamarbeid».

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Truls Wickholm holdt appell og hevdet at regjeringens hjelp for å utvinne israelske gassressurser ikke er i tråd med tidligere norsk utenrikspolitikk.

– Dett er Frp i fri dressur. Jeg oppfordrer Solberg til å kalle hjem oljeminister Tord Lien, sa Wickholm.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter