Nyheter

Stor spenning rundt Abbas' tale i FN

I forkant av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas' tale i FN er det blitt spekulert på om han kommer til å erklære sin egen avgang.

Tidligere har Abbas (80) lovet å «slippe en bombe» i talen onsdag, noe som har ført til mange spekulasjoner om hva han skal si.

Én teori er at han vil erklære sin egen avgang, oppløse Den palestinske selvstyremyndigheten og overlate hele ansvaret for okkupasjonen av Vestbredden til Israel. Palestinsk frustrasjon over at fredsprosessen med Israel har stoppet opp, skal være bakgrunnen for at Abbas angivelig har vurdert dette.

LES OGSÅ: Israelske flyangrep mot mål på Gaza-stripen

Men USA har forsøkt å presse Abbas til å dempe budskapet, og ifølge DPA ligger det an til at han vil gjøre det.

Heiser palestinsk flagg

Etter presidentens tale til FNs hovedforsamling skal det palestinske flagget for første gang heises ved FN-bygningen i New York. Et stort antall stats- og regjeringssjefer ventes å være til stede, mens andre vil holde seg borte for å markere motstand mot flaggheisingen.

Selv om Abbas angivelig har vurdert å nedlegge hele selvstyremyndigheten, har han kalt heisingen av flagget et «håpets øyeblikk».

– Det er på tide å endelig oppnå uavhengighet for staten Palestina gjennom en fredelig løsning på konflikten mellom Palestina og Israel, skriver presidenten i en kronikk i den amerikanske nettavisen Huffington Post.

LES OGSÅ: Jakter de skyldige

Opptøyer i Jerusalem

En viktig kilde til palestinsk frustrasjon den siste tiden er frykt for at Israel skal endre reglene for besøk ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem.

Moskeen ligger på stedet som jødene kaller Tempelhøyden, og dagens regler sier at jøder ikke har lov til å be oppe på selve høyden. Den siste måneden har israelsk politi flere ganger tatt seg inn i al-Aqsa-moskeen, og det har vært en rekke sammenstøt mellom israelske politifolk og palestinske ungdommer.

Den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen sa denne uken at situasjonen ved al-Aqsa kan utløse et nytt palestinsk opprør – en intifada – som det vil bli umulig å stanse.

LES OGSÅ: Brennbart på Tempelhøyden

President Abbas har på sin side varslet at sammenstøtene i Jerusalem kan forårsake en intifada «som vi ikke ønsker».

Flertall ønsker væpnet opprør

En meningsmåling utført av Palestinian Centre for Policy and Survey Research viser at 57 prosent av palestinerne på Vestbredden og Gazastripen nå støtter et væpnet opprør mot Israel, mot 49 prosent for tre måneder siden.

Dette er en like stor andel som rett før den andre intifadaen brøt ut i de palestinske områdene i 2000. To av tre spurte mener også at Abbas bør trekke seg som president, viser målingen.

Både situasjonen ved al-Aqsa-moskeen og de voksende israelske bosetningene på Vestbredden vil være viktige temaer i Abbas tale i FN, opplyser en av medarbeiderne hans til DPA.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter