Nyheter

Skjebnemøte tok pause – budsjettdrama fortsetter

Statsministeren og toppene i KrF og Venstre gjør en ny kraftanstrengelse lørdag kveld for å unngå budsjettkrise.

– Et skjebnemøte? Ja, det er det, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei inn til det store, ikke-sosialistiske toppmøtet i statsministerboligen fredag kveld.

Da møtet var over etter tre timer, forlot både KrF-lederen og Venstre-leder Trine Skei Grande møtet med svært knappe kommentarer. Skjebnemøtet var utsatt til neste dag.

– Av respekt for samtalene vil jeg ikke gå inn på innholdet, var alt Hareide ville si etterpå.

Hareide: Krevende.

På spørsmål om han fortsatt hadde håp om enighet, svarte han:

– Det er derfor vi skal møtes igjen, men naturlig nok har møtet vist at dette er krevende.

Trine Skei Grande ville heller ikke lette særlig på sløret:

– Det har vært et konstruktivt møte. De har mye å tenke på og må jobbe videre, sa hun.

Et lite håp?

Hun sa det hadde vært bevegelse.

– Så lenge vi forhandler, er det håp. Jeg vil jobbe for at vi får et budsjett som kutter klimagassutslipp, sa hun og forsvant sammen med teamet i en bensintaxi.

Lørdag reiser Hareide til nominasjonsmøte i hjemfylket Hordaland. Også statsministeren har tett program. Derfor må selve lørdagskvelden tas i bruk til forhandlinger.

– Jeg skal ikke si hvor smurt dette går, men vi fortsetter i alle fall samtalene, sa Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, på vei ut i senkvelden.

Snakk om brudd

Før fredagskveldens møte i statsministerboligen hadde budsjettkampen vært så alvorlig at kilder i både KrF og Venstre mente møtet kunne ende i brudd. Fortsatt er frontene så steile at budsjettet kan ende i krise.

Fristen for å lande en budsjettavtale er søndag kveld klokken 18.00. Før møtet i statsministerboligen understreket både Hareide og Venstre-leder Grande at det i kveld må reell bevegelse til fra de blåblå.

– Jeg håper at regjeringen nå har noe å komme med. En mindretallsregjering kan jo ikke komme til Stortinget med et ultimatum, sa Grande til pressefolk da hun like før halv åtte ankom statsministerboligen.

LES OGSÅ: Kamp mot kollaps – Erna inn i krisemøter med KrF/Venstre

Fossilpakke

For det er dette hovedstriden i budsjettforhandlingene har stått om: Regjeringen forlanger å ha igjennom den såkalte bilpakken – urørt. Den øker riktignok avgiftene på bensin og diesel. Men samtidig belønnes bilister med lavere årsavgift og bompengekutt.

Derfor mener Venstre og KrF at pakken er alt annet enn det grønne skatteskiftet som Erna Solberg lovet i budsjettavtalen i fjor. Der er også en fossilpakke.

– Jeg ser ikke hvordan det er mulig å få til klimagassutslipp uten at man rører denne bilpakken, sa Grande til pressen.

– Hva forventer du spesifikt fra Solberg?

– Jeg håper statsministeren har gode ideer for hvordan vi skal komme i mål. For vi ber ikke om annet enn statsministeren har lovet i forrige budsjett. Ikke ett gram CO2 mer enn det, sa Grande like før møtet startet.

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Hareide: Ingen plan B

Det er minimalt aktuelt å forhandle noe alene – uten Venstre.

– Vi jobber ikke med noen plan B. Vi har kun én plan. Det er enighet mellom alle fire. Men det forutsetter vilje fra alle, sa han.

LES OGSÅ: KrFs familiemillioner skaper budsjettstrev

Samarbeidsavtalen knaker.

Det Hareide kalte en «skjebnekveld» i Parkveien handler i følge ham selv om mer enn bare statsbudsjettet. Overfor Vårt Land poengterer han at uenighetene også berører selve samarbeidsavtalen.

Uten budsjettenighet må partilederne i Høyre og Frp være med på å diskutere de videre føringene­ i den, mener han.

– Kan samarbeidsavtalen nå være i fare, Hareide?

– Det vil jeg ikke si. Men det har en betydning om vi ikke får en enighet rundt budsjettet. Det alvoret vil jeg formidle direkte til statsminister og finansminister, varsler han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter