Nyheter

‘Skamløst partisk og ensidig høyrepresse’

På valgdagen plasserte Storbritannias største avis Labour-leder Jeremy Corbyn i en stinkende søppelkasse på førstesiden. Skamløst og håpløst, mener medieveteran.

Britiske tabloidaviser er tøffe i klypen, og snekrer titler med ordspill som blir både beundret og foraktet av kolleger og lesere. Særlig lederne for det britiske arbeiderpartiet, Labour, må tåle oppsiktsvekkende forsider fra mektige medier som i stort flertall støtter de konservative, Toryene.

– Store deler av den britiske høyrepressen er skamløst partisk og ensidig, og har flere ganger bidratt til framgang og gode valg for Toryene, sier Per Edgar Kokkvold, tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund, og livsvarig Storbritannia-entusiast.

Stinkende Corbyn

2017: The Sun bruker hele førstesiden på valgdagen til å fortelle leserne at de må kaste Labour-leder Jeremy Corbyn i søpla: COR-BIN (bin = søppelkasse).

Også ved årets valg brukte Storbritannias største avis kraftige virkemidler. Forsidetittelen til den Murdoch-eide tabloiden The Sun lød på valgdagen «Don't chuck Britain in the Cor-bin». Oversatt: Ikke sleng Storbritannia i bosset, et ordspill på bin, eller bossbøtte.

Illustrasjonen var av en stinkende Labour-leder Jeremy Corbyn blant fiskebein og annet søppel.

Den tendensiøse forsiden kan ha slått feil. Straks de 1,7 millioner eksemplarene var på gaten, tok det nærmest fyr i sosiale medier: I hopetall postet folk bilder og meldinger om hvordan de satte fyr på eller kastet bunker av The Sun i søpla.

Ikke morsomt

– Tidligere har The Sun skrytt av å ha vunnet valget for Toryene. Med denne håpløse forsiden har de definitivt ikke det. Folk er blitt vant til disse overdrivelsene, og synes ikke lenger det er så morsomt. Man kan være uenig med Corbyn politisk, men folk ser at han er en hederlig politiker som har stått for sine meninger og vært en aktivist blant folk på grasrota, påpeker Kokkvold.

Medienestoren tror at de mange negative reaksjonene på «søppelforsiden» har gitt britiske redaktører og medieeiere en lærepenge. Han tror tiden er forbi for denne typen overdrevent karikerte forsider for å ramme politiske motstandere.

– Det skyldes også at avisenes betydning og makt til å påvirke er betraktelig redusert. Opplaget for papiravisene har sunket dramatisk, og unge mennesker henter primært sin informasjon fra nettet og sosiale medier, sier Kokkvold.

«Ekstremist»

Landets nest største avis, Daily Mail, brukte dagen før valget 13 sider på å «bevise» at Corbyn er en ekstremist som støtter jihadistisk terror. På lederplass skrev avisen at Corbyn og hans medarbeidere «har brukt sine karrierer til å kose seg sammen med dem som hater landet vårt» og motarbeide tiltak mot terrorisme. Samme dag ble bilder med brennende eksemplarer av Daily Mail spredd på nettet av oppgitte velgere.

Skjevheten i mediedekningen var like klar ved forrige valg i 2015. Da hadde Toryene og David Cameron støtte fra 57 prosent av avismarkedet, mens bare 11 prosent støttet Labour og partileder «Red» Ed Miliband.

Blant de få Labour-vennlige avisene denne gang, fant Daily Mirror på valgdagen fram et lite flatterende bilde av statsminister Theresa May, med forsidetittelen: «Løgn, forbannet løgn, og Theresa May».

2017: Daily Mirror støtter Labour og fylte forsiden på valgdagen med et lite flatterende bilde av Theresa May: «Løgn, forbannet løgn, og Theresa May».

– Stygg utvikling

– Særlig deler av høyrepressen er skamløst partisk, men denne gang har også en mer venstreorientert avis som The Guardian framstått som veldig partisk for Labour. De har gjennomgående slått opp saker som tjener Labour og skader Toryene, sier Per Edgar Kokkvold.

Han sier ensidigheten svekker medienes samfunnsoppdrag:

– Det er en stygg utvikling. Jeg synes det er bra at redaktører flagger politisk standpunkt, noe jeg også anbefaler flere norske aviser å gjøre, men da må de samtidig sørge for at politiske meningsmotstandere kommer til orde med sine beste argumenter og standpunkter, sier Kokkvold.

Tabloide forsider

Gjennom årene har britiske aviser, med The Sun i spissen, levert en rekke oppsiktsvekkende valgforsider:

• I 1992 slo The Sun til med det som er blitt en klassisk infam førsteside, rettet mot Labour-leder Neil Kinnock: «Hvis Kinnock vinner i dag, vil sistemann som forlater Storbritannia være vennlig å slukke lyset».

• Da Labour overraskende tapte valget i 1992 etter lyspære-forsiden, erklærte The Sun seg selv som valgvinner: «It’s The Sun wot won it» - det var Sun som vant det.

• Etter 20 år med ufravikelig støtte til de konservative, skiftet The Sun i 1997 side, og anbefalte over hele forsiden sine 10 millioner lesere å stemme på Labour og den sentrumsorienterte Tony Blair.

2015: The Sun vier førstesiden før valget til et bilde av Labour-leder Ed Miliband som søler mens han spiser: «Redd baconet vårt – svelg ikke valgflesket hans, og hold ham ute».

• Ved forrige parlamentsvalg i 2015, viet The Sun førstesiden til et bilde av Labour-leder Ed Miliband som søler mens han spiser en hamburger: «Redd baconet vårt – ikke svelg valgflesket hans, og hold ham ute».

• Under fjorårets EU-valg dekket britiske flagg og «BeLEAVE in Britain» forsidene til de største tabloidene, som ville ha landet ut av EU.

Faller dramatisk

Britiske avisers opplag er gått ned fra nær 14 millioner i 2010, til 10,8 millioner i 2016. Den britiske medieforskeren Marco Bastos sier til CNBC at selv om avisenes direkte innflytelse på velgerne er svekket, så setter de fremdeles en viktig politisk dagsorden.

Enkelte avisers aggressive front mot Labour blir også satt i sammenheng med egeninteressene til mektige mediekonsern. Labour går inn for strengere medieregulering og begrensninger av eierkonsentrasjon, noe som blant annet vil ramme Murdochs medieimperium.

Murdoch eier landets tre største aviser, The Sun, The Times og The Sunday Times, og kontrollerer samtidig 21st Century Fox som planlegger en total overtakelse av Sky, Storbritannias største betal-TV-aktør. Sky-aksjen falt klart fredag, etter at Labour gjorde et overraskende godt valg.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter