Klima

Skal bli klimanøytral innen 2025

Det holder ikke med en økolandsby på en gammel prestegård. Hurdal-ordfører 
Runar Bålsrud vil gjøre det mer «mainstram» å være med på det grønne skfitet.

Bilde 1 av 2

Den grønne livsstilen brer om seg i Hurdal kommune. Kommunen vedtok i fjor å være klimanøytral i 2025, og huser også en stor 
økolandsby som holder til 
på en gammel prestegård.

– Vi tenker at vi har lyst til å gjøre det enklere og mer mainstream å være med på det grønne skiftet for innbyggere og bedrifter. Da handler det om å sette seg et mål, og så ta det steg for steg, sier ordfører Runar Bålsrud.

Konkrete klimatiltak

Hva gjør dere konkret?

– Noe av det vi gjør handler om nullutslipp på transport, sørge for at byggeprosjekter blir mest ­mulig klimanøytrale og setter minst mulig fotavtrykk, satse på trebebyggelse, solceller og framtidige energiformer.

Hurdal har en økolandsby med rundt 100 mennesker på en gammel prestegård. Det var en forgjenger av deg som på 90-tallet ringte og tilbydde dem gården?

– Ja, jeg satt i kommunestyret den gangen. Det var et ønske om å få inn noe som kunne forsterke Hurdals identitet. Vi har alltid hatt mye skau, vann, sjø og friluftsliv, så KrF-ordføreren den gang tenkte at en økolandsby ville passe godt inn.

Venstre-ordfører

– Du er Venstre-ordfører. Er det ekstra stas å ha stadig flere grønne innbyggere?

– Det er klart! Venstre har en miljøprofil og jeg synes det er viktig at bygda mi forsterkes i den retningen.

– Hvor grønn er du?

– Ganske mainstream, tror jeg. Jeg er flink til å sortere søppel og kaster ikke mat. Men jeg har en dieselbil. Den skal jeg skifte i løpet av året, men hva skal jeg velge? Man må opp i en Tesla for å få lang nok rekkevidde i distriktet, så det kan hende jeg havner på en hybrid.

Grenseløs kjærlighet

– Hva overrasket deg mest den siste uken?

– Egentlig burde jeg ikke være overrasket, men jeg synes det har vært så mange blide og hyggelig folk i det siste. Kan det være våren?

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Mer miljøpolitikk som alle kan være med på og som vil gjøre det grønne skiftet lettere.

– Når gjorde du sist noe for ­første gang?

– De siste ukene har jeg sittet ved forhandlingsbordet om ­intensjonsavtale om kommunesammenslåing med Ullensaker kommune. Det synes mange er morsomt, for vi grenser ikke til hverandre. Da snakker vi om en grenseløs kjærlighet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima