Nyheter

Russland: Pågrep flere Jehovas vitner

Et Jehovas vitne fikk fengselsdom. Samme dag arresterte ­russiske myndigheter flere fra trossamfunnet.

Onsdag utførte det russiske ­sikkerhetspolitiet FSB «en stor operasjon» hvor de pågrep flere Jehovas vitner, opplyser russiske myndigheter. Det er ikke kjent hvor mange som er pågrepet.

Dette skjedde samme dag som danske Dennis ­Christensen ble kjent skyldig i­ ­anklager om ­religiøs ekstremisme. ­Christensen er Jehovas vitne og har bodd i Russland siden 1995, ifølge ­nyhetstjenesten Forum 18. Han skulle bygge opp et hoved­kvarter for Jehovas vitner i St. Petersburg. I mai 2017 ble han anholdt av ­russisk politi i byen Orjol.

Forbud

I april 2017 ­erklærte russisk høyesterett at ­Jehovas vitner er en organisasjon som er forbudt i Russland. Det ­skjedde etter at det russiske justis­departementet hadde begjært at ­Jehovas vitners organisasjon og deres administrasjonssenter skulle erklæres ekstremistisk, at virksomheten deres skulle forbys og organisasjonen oppløses. ­Jehovas vitner kan dermed ikke eie eiendom, misjonere eller praktisere sin tro.

Christensen var tiltalt for å ha brukt sin autoritet som åndelig leder til å utvikle organisasjonens arbeid, samtidig som han var klar over forbudet mot den.

FN reagerer

FN fordømmer dommen mot Christensen. De oppfordrer russiske myndig­heter til å revidere føderale ­lover som vagt definerer e­kstremisme og også frigjøre dem som er­ ­pågrepet for å utøve sin religion ­eller tro.

– Den harde straffen Christensen er idømt, skaper en farlig presidens og kriminaliserer retten til religionsfrihet og trosfrihet, sier Michelle Bachelet, FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Jehovas vitner anslås å ha rundt 170.000 følgere blant Russlands 147 millioner innbyggere.

Vrient tema

President ­Vladimir Putins talsperson, Dmitrij Peskov, sier at de ikke kommer til å kommentere ­danskens dom, men sier at ­dette «ikke er et lett tema».

På spørsmål om sunn f­ornuft tilsier at Jehovas vitner er en ­ekstremistisk eller religiøs ­organisasjon, svarer Peskov:

– Vi kan ikke styres av ­konseptet sunn fornuft i statlige anliggender.

– Tilbake til sovjettiden

Yaroslav Sivulsky, talsperson for den europeiske sammenslutningen av Jehovas vitner sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at dommen vekker assosiasjoner til sovjettiden da Jehovas vitner ble forfulgt av regimet. Sivulskys far Pavel ble i 1959 fengslet i sju år for å ha trykket bibler og kristen litteratur.

– Det er trist at mennesker i det 21. århundre blir fengslet for å ha det myndighetene mener er feil tro, sier Sivulsky til Reuters.

Anker

Christensen og hans advokater forbereder ifølge ­Forum 18 en anke. Christensens kone Irina sier til nyhetstjenesten at «denne kampen har bare så vidt begynt». Den ­russiske menneskerettighetsgruppen Memorial anerkjente i juli 2017 Christensen som politisk fange og krevde at det straks ble slutt på forfølgelsen av ham og andre Jehovas vitner.

I 2017 ga president Vladimir Putin utmerkelsen «Foreldre­skapets ære» til et russisk par som er Jehovas vitner. Senior­forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) sa til Vårt Land den­ ­gangen at Putin er bevisst på at han forvalter en multi­religiøs stat. Både muslimer, budd­hister, protestanter og den russisk-­ortodokse kirke blir godkjent. Rammen skal være vid, men alt som faller utenfor, blir slått hardt ned på.

– Samtidig må Putin møte ­kritikken han får når han bann­lyser grupper på denne måten, sier Wilhelmsen.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter