Nyheter

Rødgrønn nullvekst

ANALYSE: Valgkampen kan bli snudd på hodet om Aps gallupfall fester seg. Slikt gir pine i ­andre partier også.

Målinger både i NRK og TV2 gir Arbeider­partiets valg­apparat sjokk. Velgerne sender nemlig Ap nedover foran valginnspurten.

NRKs ras på 5,9 prosent­poeng til 27,1 og TV2s landing på lave 30,3 er riktignok ­enkeltmålinger. Og de er begge­ tatt opp før kommentatorer omtalte Jonas Gahr Støre som vinner av NRKs første parti­lederdebatt.

Akkurat dette er mange Ap-politikeres trøst. De tror Støres innsats mandag alt har fått tvil­ere ned fra gjerdet foran kommende målinger. Men parti­folk som Vårt Land snakket­ med, sier de ikke begriper helt hva som er galt.

LES OGSÅ: Venstre og KrF møter tøffere rødgrønt trykk

På stedet hvil

Aps mektige valgmaskin venter spent på de neste målingene. Skulle NRKs tall stemme, ville summen av Arbeiderpartiets og Senterpartiets oppslutning være ­paradoksal: Sammen får de 36,3 prosent – det er akkurat samme oppslutning som de to partiene fikk ved stortingsvalget i 2013.

Det er altså nullvekst. Som Johan Giertsen, ansvarlig for nettstedet Pollofpolls.no, bemerket under et gallupseminar i Arendal tirsdag kveld: Slike tall holder ikke til regjeringsskifte.

Nerver hos andre

Med den laveste NRK-målingen på fire år, får Ap ekstra trøbbel i fanget: Pressen begynner opplagt å skrive mer om hvor dårlig det går – og slikt konkurrer med Aps egne politiske utspill. Apparatet mister regi.

Det kan bli nervøst også i Sp. I et større Vårt Land-intervju tirsdag sa partileder Trygve Slagsvold Vedum at et «det knapt er mulig å tenke seg at regjeringspartiene og Venstre vil samle rent flertall».

LES OGSÅ: Sp-Vedum vil gi tradisjonskirken flest kroner

Maktløst Sp?

Men skulle Ap bli sittende fast på et nivå under 30-tallet, er skrekkscenarioet ikke urealistisk: Et Sp utenfor politisk makt i fire nye år – ja, hele åtte år i strekk når stortingsperioden er omme. Slikt gir fortvilelse i et styringsparti.

Og kanskje trengs likevel ikke Venstre over sperre­grensen for å berge en blå ­regjering? Galluptall kan skape uhygge i mangt et politisk strategirom.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter