Nyheter

Røde, men langt fra døde

Jeremy Corbyn og hans Labour var dømt nord og ned, stemplet som gammelsosialister utgått på dato. Et rekordhøyt antall unge britiske velgere ville det annerledes.

Den konservative statsministeren Theresa May skulle gjennom nyvalget bare forsterke sitt mandat til å lede britene ut av EU med fast hånd. Svaret hun fikk fra velgerne var knallhardt: De fjernet Toryenes rene flertall i parlamentet, og gav Labour et springbrett til langt mer effektiv opposisjon de neste årene.

Bak det sosialdemokratiske partiets solide framgang på 29 parlamentsmedlemmer, ligger ikke minst et rekordhøyt frammøte blant unge velgere.

Ikke genial

– Labours gode valg skyldes ikke at Corbyn plutselig er blitt en genial partileder. Snarere skyldes det at de konservative har skutt seg selv i foten gjennom flere feilslåtte politiske grep, sier høyskolelektor Ketil Raknes ved Høyskolen Kristiania, tidligere statssekretær for SV, og aktiv kommentator om internasjonal politikk.

Raknes mener likevel det er forhastet å snakke om noen ny internasjonal vår for et krisestemplet sosialdemokrati. Både sosialdemokratene i Nederland og sosialistpartiet i Frankrike var nær ved å bli utradert i henholdsvis parlaments- og presidentvalg denne våren.

Etter at Martin Schulz i mars overtok som leder for de tyske sosialdemokratene SPD, løftet partiet seg markant. De har imidlertid nå falt kraftig tilbake, og Angela Merkels kristenkonservative æra ser ut til å fortsette etter høstens valg.

Sanders-effekten

Det blir likevel lagt merke til at «gammelsosialister» som Bernie Sanders i USA og Jeremy Corbyn har fått oppsiktsvekkende sterk støtte fra unge velgere. I en måling fra 29. mai, før sluttspurten til Labour, svarte flere enn seks av ti britiske velgere under 25 år at de ville stemme på det røde partiet.

Ketil Raknes påpeker at både det amerikanske og britiske politiske systemet er spesielt, med to fullstendig dominerende partier. Dermed har ikke misfornøyde velgerne så mange reelle alternativer dersom de vil ha et skifte av regjering:

– Corbyn er blitt en bedre politiker, men er fortsatt ikke spesielt populær. Likevel har Labour for mange framstått som beste alternativ, spesielt for unge velgere som er misfornøyd med både Mays høyrevridning av Toryene, og med den forestående «harde» utmeldingen av EU, sier Raknes.

Oppmuntring

Raknes har skrevet boken «Høyrepopulismens hemmeligheter» om veksten til de høyrepopulistiske partiene i Europa. Han er oppmuntret av at disse kreftene har tapt terreng både i valgene i Storbritannia og Frankrike, og er på vei nedover i Tyskland.

– Franskmennene vendte i stor grad ryggen til Marine Le Pen og Nasjonal Front under det avgjørende slaget. Velgerne ble ansvarliggjort da de så at ytterliggående krefter kunne få reell makt. Valget bekreftet en trend der store velgermasser i Europa nå leter etter politiske ledere som de kan stole på, og som kan peke ut en troverdig retning for framtiden, sier Raknes.

I Storbritannia mistet det EU-skeptiske og innvandringskritiske partiet UKIP sitt ene sete i Underhuset, med en oppslutning på bare 1,8 prosent.

– UKIP lovet gull og grønne skoger bare britene meldte seg ut av EU. I stedet har velgerne oppfattet kaos og mørke skyer i horisonten, mener Ketil Raknes.

Rødt budskap

Britene har tilsynelatende ikke latt seg skremme av Labours mer venstrevridde budskap om å tilbakeføre både post, jernbane og vannforsyning til statlig eie, med høyere skatter for de rikeste for å finansiere økt bruk av offentlige midler.

– Unge har nok likt valgløftet fra Corbyn og Labour om gratis høyere utdanning, i et land der utdanningen er preget av høye studieavgifter og store klasseskiller. Mange unge ser heller ikke noen gode framtidsperspektiver i en hard Brexit og et mer innadvendt Storbritannia, der Skottland muligens går videre alene, sier Raknes.

Han vil ikke bli overrasket dersom Labour framover blir det foretrukne partiet for et flertall høyt utdannede briter med liten sans for en nasjonalisme der man lukker seg for internasjonalt samarbeid.

Nordirsk joker

I den britiske provinsen Nord-Irland gjorde unionistpartiet DUP et godt valg. Med sine ti seter i det nye Underhuset, fikk det pro-britiske partiet nøkkelen til en May-ledet konservativ regjering. Theresa May var i går ettermiddag hos dronning Elizabeth for å få oppdraget med å danne regjering, med støtte fra DUP.

– Ettersom DUP gikk inn for Brexit, er det et naturlig utgangspunkt for de konservative til å sikre seg flertall under forberedelsene til forhandlinger om utmeldelse fra EU, påpeker professor og viseprorektor Richard English ved Queens University i Belfast.

Han sier at når DUP nå får betydelig økt innflytelse overfor regjeringspartiet, vil det ha ringvirkninger for et Nord-Irland der mange frykter en ny og streng EU-grense mot EU-landet Irland:

– Med sin mer innflytelsesrike rolle i Westminster kan DUP, dersom de ønsker det, stoppe nasjonalistenes argumenter om å bruke Brexit til å diskutere irsk gjenforening, sier Richard English til Vårt Land.

Theresa May sa i sin korte redegjørelse utenfor Downing Street 10 fredag at forholdet til DUP er nært.

– Det landet nå trenger, er trygghet, formanet en svekket statsminister.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter