Nyheter

Reagerer på Heggelunds kirke-utspill

SV- og KrF-politikere mener Stefan Heggelund politiserer kirkens rolle. – Kirken må kunne svare for seg, sier Høyre-politikeren.

– Dette er et nok et forsøk fra Heggelund på å stilne meningsbærende budskap fra kirken, sier Kirsti Bergstø, nestleder i Sosialistisk Venstreparti (SV).

I går sa Stefan Heggelund til Vårt Land at kirken er venstrevridd, og at han «merker at den norske kirke har et avvikende syn fra sitt eget».

Bakgrunnen for uttalelsene er at preses i bisperådet, Helga Byfuglien, har uttalt at flyktningmottak i Nord-Afrika kan være «dypt umoralsk».

Sentrale politikere i SV- og KrF reagerer på Heggelunds utspill.

– Det Heggelund gjør, når han sier at han opplever å bli like mistenkeliggjort av kirken som av SV, er å forsøke å få kirken til å tie i viktige saker i vår tid, sier Bergstø.

Også stortingsrepresentant fra Krf, Geir Jørgen Bakkevold, reagerer på Heggelunds utspill.

– Politikere skal være forsiktige med å plassere kirken langs en politisk akse. Jeg opplever at de uttaler seg som kirke, og ikke som en politisk aktør, sier Bakkevold.

Les også: – Regjeringen sikrer ikke kirkens særstilling

Kamp innenfra

SV-nestlederen mener at kamper om hva kirken bør stå for, skal tas innenfra.

– En ganske stor andel av Norges befolkning har tideligere følt seg fremmedgjort i kirken. Vi har tatt kampen for de standpunktene kirken står for i dag men vi har ikke klaget offentlig om det, sier Bergstø.

– Viser ikke det at dere først ute med å forsvare kirken i denne saken, at Heggelund har et poeng?

– Jeg var i tvil om jeg skulle kontakte Vårt Land. Jeg ser at det kan virke som at jeg først og fremst vil forsvare kirkens politiske linje. Men jeg er opptatt av at kirken skal kunne være en meningsbærende samfunnsaktør, uten å bli mistenkeliggjort, sier Bergstø.

Les også: – Sikrer ikke åndelig omsorg i praksis

Kirkens oppdrag

KrF-politiker Bekkevold opplever at det er helt naturlig for kirken å uttale seg i etiske og moralske saker. Det gjør ikke at kirken har en agenda på høyre-venstre-aksen i politikken, mener han.

Bekkevold sier at kirken gjerne må komme med flere uttalelser i etiske saker enn de gjør i dag, og sier at han blir mer bekymret når kirken ikke uttaler seg i kontroversielle saker.

Les også: SVs kristne røtter

Moralsk veileder

En av de viktigste oppgavene til kirken er å være et etisk talerør, og å opptre som en etisk veileder, mener Bekkevold.

– I et samfunn der utviklingen skjer så fort som nå, er det viktig at vi har et moralsk ankerfeste, sier Bekkevold.

Samtidig mener KrF-politikeren at kirken også skal tenke seg godt om før de retter den moraske pekefingeren mot enkeltstandpunkt.

– Kirken må passe seg for å omtale meningsmotstandere som umoralske, sier Bekkevold.

Les også: En borgerlig kristenvelger

Ytringsfrihet

Stefan Heggelund fra Høyre er uenig i kritikken fra SV og KrF.

– Den norske kirke skal ha full ytringsfrihet. Men kirken har en viktig oppgave i å balansere utspillene sine, sier Heggelund.

Han mener at det ikke er en motsetning i at kirken skal balansere politiske utspill, og at kirken skal ha ytringsfrihet.

Han mener at presesen må kunne begrunne uttalelsene sine.

– Når presesen i den norske kirke sier at mitt standpunkt er dypt umorask, uten å begrunne det nærmere, mener jeg at det er noe jeg må kunne svare på, sier Heggelund.

Hvis kirken ønsker å delta i den politiske debatten, så må de også tåle å få reaksjoner på det de sier, mener han.

– Er høyresiden av politikken vel følsomme for uttalelser fra kirken?

– Nei. Som medlem av den norske kirke, er det naturlig at jeg ønsker en avklaring av på hvorfor det jeg mener er dypt umoralsk. Kirken bør kunne begrunne alle standpunktene sine, sier Heggelund

Han er ikke redd for at utspillene hans påvirker hva kirken mener.

– Jeg tror at kirken tåler debatt. Jeg skal møte en biskop på Dagsnytt 18 på NRK for å diskutere saken i dag, sier Heggelund.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter