Kirke

Høyres Heggelund mener kirken er venstrevridd

Stefan Heggelund (H) reagerer på flyktningutspillene fra preses Byfuglien. – Av og til kan det virke som at det trengs flere høyrefolk i kirken, sier Heggelund.

– Nå har jeg fått beskjed fra min preses, om at standpunktet mitt for flyktningmottak i Nord-Afrika, er dypt umoralsk, sier Stefan Heggelund, som er sitter på Stortinget for Høyre.

Stortingsrepresentanten lurer på om Byfuglien ønsker å legge føringer for hva det er riktig å mene som kristen. Han oppfatter at dette utspillet, og andre, tidigere utspill, gjør at kirken virker venstrevridd.

– Saken om flyktningmottak følger ikke den tradisjonelle høyre-venstre aksen i norsk politikk. Arbeiderpartiet har jo uttalt seg positivt?

Det er mer enn et parti på venstresiden i Norge. SV og Rødt er jo motstandere av slike mottakssentre, sier Heggelund.

Kristen

Onsdag 27. juni sa preses for bisperådet, Helga Byfuglien, til Vårt Land at «Dersom mottakssenter i Nord-Afrika handler om å kjøpe disse menneskene vekk fra våre land og våre liv, ja, så er det dypt umoralsk».

I NRK-programmet Mellom himmel og jord i fjor, fortalte Stefan Heggelund at han hadde gått fra et ateistisk livssyn til å bli kristen.

Han er kritisk til måten presesen uttaler seg på i saken om flyktningmottak.

LES MER: Politikere i SV og KrF reagerer på Heggelunds kirkeutspill 

Positiv til mottak

– Hvis vi får til flyktningmottak i Nord-Afrika innenfor en felleseuropeisk ramme og en løsning i henhold til våre folkerettslige forpliktelser og humanitære prinsipper, kan dette være en god løsning, sier Heggelund.

Han mener at FNs høykommissær for flyktninger og Den internasjonale organisasjon for migrasjon må ha sentrale roller i etableringen mottakssenteret.

Han tror det kan bidra til at færre kontakter menneskesmuglere, og at antallet som tar den farefulle ferden over Middelhavet minsker.

– Jeg skulle ønske at hun var litt grundigere i argumentasjonen sin. Hva presesen mener når hun karakteriserer det som «dypt umoralsk», er en gåte, mener Heggelund

Høyremann

Han sier at det også er andre eksempler der kirken er venstrevridde i uttalelsene sine, og trekker fram motstand mot oljeutredning og klimakvotesystemet som eksempler.

– Veldig mange i kirken har uttalt at de ikke vil åpne for petroleumsleting på feltene Troms II og Nordland VII og VIII. Under bønn i kirken nå nylig, ba presten for at den norske regjeringen skulle endre standpunkt i atomvåpenspørsmålet. Begge deler er uttrykk for et sosialistisk standpunkt, sier Heggelund.

– Venstre er enig med Den norske kirke i det. Er det da sosialistisk?

– Jeg uttaler meg først og fremst som høyremann. Jeg merker at den norske kirken har et politisk syn som avviker fra mitt eget, sier Heggelund.

Lederen for kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, vil uttale seg om Helga Byfuglien uttalelse, men sier at kirken sjelden kommenterer politiske saker. Samtidig har kirken en forpliktelse for skaperverket og menneskeverdet, sier hun.

Hun tar det ikke så tungt at Heggelund synes kirken er blitt for borgerlig.

– Kirken har i det siste fått kritikk for å være venstrevridd, men vi har tidligere lenge fått kritikk for å være for borgerlige, sier Gunleiksrud Raaum.

Dialog

– Når Høyre opplever å bli like mistenkeliggjort av kirken som av SV, da er det noe som ikke stemmer i hvordan kirken balanserer sitt politiske budskap, sier Heggelund.

Han sier at kirken bør ha en dialog om hva de skal mene som organisasjon, og hvordan de skal mene det. Samtidig er det vanskelig å trekke en klar linje mellom det kirken kan si noe om, og det kirken ikke kan uttale seg om, mener Heggelund. Han savner en kirkelig nysgjerrighet for Høyres standpunkter:

– Inge Lønning var en av grunnene til at jeg meldte meg inn i Unge Høyre. Jeg savner flere i det kirkelige miljøet står opp de samme verdiene som han gjorde. Av og til kan det virke som at det trengs flere høyrefolk i kirken, sier Heggelund.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke