Iført vester med ordet «observatør» skrevet på engelsk, arabisk og hebraisk, fulgte palestinere i organisasjonen Youth Against Settlements palestinske barn til skolen søndag.

Det brøt ut basketak mellom israelske bosettere, palestinerne og israelske soldater da barna ble fulgt til skolen, ifølge nyhetsbyrået AFPs journalist på stedet.

– I dag starter vi en lokal kampanje for å dokumentere overtredelser barn blir utsatt for på skoleveiene i områder der det er bosettere og okkupasjonsstyrker, sier Issa Amro i organisasjonen.

– Vi erstatter ikke de internasjonale observatørene, men vi vil prøve å sørge for at barna kommer seg til skole, legger han til.

TIPH ble opprettet etter at en israelsk-amerikansk ekstremist og bosetter massakrerte 29 muslimer i en moské i Hebron i 1994. Styrken har i over 20 år vært utstasjonert under norsk ledelse og på anmodning fra Israel og palestinerne i Hebron på den okkuperte Vestbredden.

Israel nektet å fornye mandatet til TIPH og dermed opphørte patruljeringen 31. januar. Palestina har bedt FN utplassere en fredsstyrke i Øst-Jerusalem og på Vestbredden som følge av TIPH-utkastelsen.

LES OGSÅ: Norskledede TIPH-observatører avvikler oppdraget i Hebron