Observatørene vil ikke patruljere mer nå som mandatet er utløpt, får NTB opplyst.

I stedet starter avviklingen av nærværet. Det betyr at leiekontrakter må avsluttes, kontorer tømmes og observatører flytte hjem. Hele prosessen ventes å kunne ta opp mot tre måneder å fullføre.

TIPH (Temporary International Presence in Hebron) er en ubevæpnet internasjonal observatørstyrke som ble stasjonert i Hebron i 1994. Styrken ledes av den tidligere polititoppen Einar H. Aas og består av 64 observatører fra Norge, Sverige, Italia, Sveits og Tyrkia, i tillegg til 13 lokalt ansatte.

LES OGSÅ: Kristne organisasjoner krever økt press på Israel

Hebron ligger på den okkuperte Vestbredden. Som ledd i Oslo-avtalene ble byen i 1997 delt i en palestinskkontrollert og en israelskkontrollert del. Over 500 israelske bosettere bor i dag i sentrum av Hebron, omgitt av 220.000 palestinere.

Norge har beklaget Israels beslutning om å kaste ut TIPH fra byen. Opposisjonen har imidlertid etterlyst en skarpere protest fra Erna Solbergs regjering.

– Når Norge nå godtar dette, sender det et signal om at Israel får gjøre akkurat som de vil, sa SV-leder Audun Lysbakken torsdag.

– Israels regjering opptrer stadig mer kompromissløst, sa Aps Anniken Huitfeldt.

LES OGSÅ: Vårt Land mener: «Å kaste ut TIPH-styrken vil være et dårlig svar på den norske regjeringes vennskapssignaler til Israel»